Антифашистки протест в Лимасол

Повече от 1000 души от цял ​​Кипър се стекоха в Лимасол в понеделник вечерта, за да присъстват на антифашистки протест, организиран от Акел. Отговор на антимигрантските бунтове, завършили с насилие срещу мигранти и унищожаване на имуществото им в града миналия петък.

Присъстваха множество депутати от Акел, както и Елси Христофиас, съпругата на покойния президент Димитрис Христофиас. Имаше и значително полицейско присъствие.

Антифашистки скандирания и песни огласиха района, където бяха събрани протестиращите.

Лидерът на лявата партия Akel – Стефанос Стефану се обърна към хората с думите:

„Не на фашизма! Не на крайната десница! Край на толерантността към техните действия и погромите, които организират! Не на расистката реторика! Не на нетолерантността!“

Позовавайки се на инцидентите от миналата седмица, той заяви, че ще бъде изискано от президента и неговото правителство да защитят живота и собствеността на обикновените хора и ефективен отговор на крайно дясното насилие в инцидентите в Хлоракас и Лимасол. Осъди остро погромите на омраза и расизъм, упреквайки сегашното правителство, че не успя да се справи с инцидентите.

Той добави, че правителството ще бъде преценено по това дали има политическа воля да наказва и предотвратява повторението на подобни инциденти и призова да бъдат отчетени щетите, причинени от вандализъм, и да обезщетят собствениците на повредено имущество.

Освен това той поиска „разработване и прилагане на интегрирана имиграционна политика“, която се „основава на хуманност, солидарност и международно право“, като по-късно каза, че има „незабавна, спешна необходимост“ това да бъде направено.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*