Андреа Бочели на живо…

Уникално! Разтърсващо!

Незабравимо!

 

Още в първия момент, когато чух за концерт на Андреа Бочели в София, реших, че това е шанс, който не бива да изпускам. Естествено изборът беше само един. Поръчахме билетите и зачакахме. Почти 3 месеца… с огромно нетърпение.

Още докато чакахме на огромната опашка пред входа на стадиона, за да влезем, се видяха пропуските и хаоса, които бяха допуснали организаторите.

Хората бяха изнервени и доста неприятно изненадани да открият, влизайки вътре, че местата им са вече заети. Имаше скандали и спорове, викове и грозни разправии. И как не, при положение, че бяхме дали по 150 или 200, че и повече лева за билети. Имаше почти 18 000 зрители, голяма част от които също като нас бяха пристигнали в България специално за концерта, който бе определен като културното събитие на сезона.

Оказа се, че местата са дублирани и билетите са продавани хаотично. Концертът започна, а хората все още се чудеха къде да седнат и щъкаха напред-назад.

Опитвах се да се съсредоточа в това, което се случва на сцената и буквално дъхът ми спря, когато на нея излезе Андреа Бочели.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Такова благородство и покой лъха от тоя човек!

Не можех да откъсна очи от лицето му, когато се показваше в близък план на един от трите огромни екрана на сцената. А гласът му…, той просто те пренася в един друг свят на безкрайна любов, красота и хармония.

Беше се стъмнило междувременно и когато след поредното изпълнение стадиона гръмна в аплодисменти, като че ли се събудих от някакъв сън. Събудих се на друго място! Нямаше ги изнервените хора, крещящи на безпомощните стюарди, нямаше го хаотичното движение между редовете, в търсене на местата, които отдавна някой друг беше заел…

Събудих се сред хора, блажено притихнали, с вдигнати към сцената глави, насядали където намерят, заслушани в магическата музика, носеща се от сцената.

Освен бурните аплодисменти се чуваше само периодично пощракване на фотокамери и викове „Браво“. Дъщеря ми въобще беше онемяла. И как да бъде друго – гледката на над 130 музиканти и хористи от ClassicFM радио на сцената, изпълнителите, които партнираха на Андреа Бочели или се представяха със самостоятелни изпълнения, те оставят безмълвен. Само благодариш, че си имал късмета да ги видиш и чуеш на живо.

Освен маестро Андреа Бочели на сцена на стадион „Българска армия“ излязоха и музиканти, с които той работи от повече или по-малко време. Диригент на оркестъра беше маестро Марчело Рота, с когото тенорът работи от 18 години.

В първата част на концерта бяха включени популярни оперни арии, а във втората – някои от най-големите му хитове. Бяха изпълнени сцени с хор из оперите „Трубадур” и „Травиата” от Верди, песни от албумите Incanto (“Mamma”), Passione (“La Vie En Rose”), Sentimento (“Aranjuez Con Tu Amor”) и Vivere (“Canto Della Terra”). В отделни изпълнения на маестрото партнираха сопраното Алесандра Марианели италианската поп-звезда Илария Делла Бидия, изпълнителят на бандонеон Марио Стефано Пиетродарчи. и китаристката Магдалена Калчева, която е част от китарното дуо „Каризма” – лично откритие на маестрото, което той промотира по целия свят.

За „Българският Вестник“ Нели Милова, негова безумна почитателка, сподели впечатленията си от концерта: „Това беше сбъдната мечта за мен. Андреа Бочели е моето вдъхновение. Неговите песни и неговият глас ме развълнуваха и докоснаха душата ми. Музиката му ме кара да треперя и да се изправям на крака. Вдъхва ми спокойствие и благодарност, че съм там и го слушам на живо. Беше наистина уникално преживяване!“

Текст и снимки – Живка Милова

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*