АКЕЛ ще гласува срещу приватизационните закони

АКЕЛ заяви вчера, че ще гласува против всички закони, които са насочени към приватизация на телекомуникационната компания CYTA.

В изказване след среща с комисаря по Приватизациите Константинос Херодоту, председателя на АКЕЛ Андрос Киприану заяви, че през последните десет години CYTA дала общо над 60 милиона евро за държавната хазна и тези пари сега ще бъдат загубени и “ще отидат в джобовете на някои хора “. CYTA, електроенергийната компания АИК и Кипърски Пристанища са определени за приватизация като условие за отпускане на заема от 10 милиарда евро за спасяване на острова. Според условията на сделката, Кипър трябва да реализира най-малко 1 милиард евро до края на своята програма за икономическо приспособяване и допълнително още 400 милиона до 2018 г. най-късно,  пари, които да бъдат използвани за плащане по държавния дълг.

“Казах на г-н Херодоту, че АКЕЛ не е съгласен категорично с този процес и ще гласува против законопроектите за процеса на приватизация”, каза Киприану. Той каза, че това е въпрос на политика, а не на икономическа необходимост, която да стимулира правителството.

В сряда синдикатите на CYTA заявиха, че ще се борят за защита на организацията от усилията за намаляване на стойността й преди приватизацията. Позовавайки се на комисаря по приватизация, синдикатите заявиха, че CYTA е на стойност € 500 милиона. Но Херодоту заяви в четвъртък, че оценката не е негова. “Това ще бъде направено от експерти. Освен това, данните за извършване на такава оценка в момента не са на разположение.”

Херодоту каза, че е информирал Киприану за извършената досега работа по отношение на процеса на приватизация и призна, че АКЕЛ има опасения и резерви. “Обещах на г-н Киприану и другите партии и синдикатите, че ще има прозрачност и те ще знаят как се развива и дали ще има нещо ново”, каза той. Колкото до закона за приватизация, каза той, офиса му е започнал работа по втория етап за наемане на консултанти и юридически съветници.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*