АКЕЛ: „Правителството провежда про-западна политика и не може да се очаква помощ от Русия”

На заседание на Националния съвет на Кипър една от точките в плана е президентът Анастасиадис да се срещне с президентът на Русия Владимир Путин, за обсъждане на турските провокации в ИИЗ на Кипър.

В изявление на партията АКЕЛ се казва: „Нашите политици винаги са смятали, че Русия е “традиционен съюзник” и всеки път, когато те са в недоумение какво да направят, те се обръщат към Москва за помощ.”

В кризисния март 2013-та правителството поиска среща с Путин, но до момента отговор на тази молба не е получен. След явните турски провокации в последно време в ИИЗ на Кипър, Русия отново не е взела становище по въпроса. Според кипърските политици причината е провежданата от правителството на Анастасиадис про-западна политика.

АКЕЛ прави изявления всеки ден като осъжда опасната външната политика на правителството, която подкопава отношенията на Никозия с Москва и го обвини, че поставя „всичките си яйца в кошницата на Запада”.Това принуждава Анастасиадис да направи жалки извинения за правителството си в неделя, твърдейки, че подобряването на отношенията със САЩ и „нашата активна роля в ЕС” и не се прави за сметка на отношенията с Москва.

„Ако правителството смята, че може да се счита за “стратегически съюзник” на САЩ, без това да се отразява на отношенията с Москва, тогава нашето правителство е много наивно.Истината е, че ние не можем да имаме тесни връзки както със САЩ, така и с Русия едновременно. Избрахме Запада, още когато се присъединихме към ЕС, а следващата стъпка в тази посока ще е влизането в „Партньорство за мир”, което всички партии подкрепят с изключение на АКЕЛ. Това още веднъж потвърждава, че крайната цел на правителството е Стратегическият съюз със САЩ”.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*