Автобусните шофьори в Ларнака решени да отстояват правата си докрай

Ларнака без автобуси до четвъртък

Около 100 шофьори в Ларнака, работещи в автобусна компания Zenon обявиха 24-часова стачка в понеделник в знак на протест срещу техните споразумения за плащане.

С напредването на деня заедно със синдикатите, те решиха да удължат стачката, която започна в 5 часа сутринта на 1-ви февруари, в продължение на още 48 часа, като стачката трябва да завърши в 5 сутринта в четвъртък.

Миналата седмица, по време на общо събрание на шофьорите решиха да стачкуват, след Zenon очевидно е отказал да се върне към предишната система на заплащане.

Синдикатите казват, че шофьорите преди това са се договорили за намаляване на заплатите си като акт на добра воля, за да подпомогнат компанията, която е във финансови затруднения,  но това споразумение приключи през декември 2015 г. и сега шофьорите искат заплатите им да бъдат върнати на предишните нива.

Служителите критикуваха компанията, като казаха, че докато те приели орязване на заплатата им, акционерите са увеличили собствените си заплати до € 1500.

Надя Киритси от синдиката ПЕО, заяви, че компанията е опитала да заплаши някои от водачите на стачката, в резултат което някои от тях не са участвали в стачката.

Никос Колиандрис от синдиката СЕК, добавя, че все още не са получили отговор от дружеството и затова битката за връщане на заплатите и обезщетенията ще продължи.

“Ние сме наясно, че автобусните шофьори са получили някаква форма на натиск и заплахи от страна на компанията. Не е важно в каква форма са били направени заплахите, но факт е, че това се е случило “, каза той.

“Служителите бяха много уплашени, но след като разговаряхме с тях, те разбраха, че е в полза на всички да бъдат единни.”

В сряда отново ще се проведе Общо събрание, за да се вземе решение за по-нататъшни мерки, в случай че не се стигне до решение.

До момента Министерството на труда не се е намесило в спора, въпреки че е поискано и тяхното съдействие..

В изявление по-късно в понеделник, представител на фирма Zenon заяви, че споразумението, подписано през септември 2014 г. със служителите за намаляване на  заплатите с около пет процента наистина е изтекло, но в настоящия момент фирмата не може да се върне към старото заплащане.

Той се извини на гражданите, като увери, че ще направят всичко възможно да разрешат проблема и да се сложи край на стачката.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*