АВЕ, ГЛАДИАТОРЕ!

Напусна ни най-харизматичната звезда от "Златната ера" на Холивуд - Кърк Дъглас

На 103-годишна възраст си отиде вчера Кърк Дъглас. За мен той си остава неповторимият Спартак. Този филм е един от най-ранните ми и най-ярките детски спомени. Помня, че питах татко в края на филма: “Защо всички се изправяха и казваха “Аз съм Спартак!”? После, когато научих историята на филма, разбрах и сама. Като се замисля сега, този филм вероятно се е отразил серозно на много от моите избори и пристрастия. А самият Кърк Дъглас си остана оттогава моят любим актьор. Гладала съм и другите му филми, разбира се, но “Спартак” – поне 10 пъти (единственият филм, който все още пазя на харддиска си).  

Не ми е мъчно за Кърк Дъглас. Напротив – щастлива съм, че част от живота ми премина заедно с част от неговия. Той постигна всичко, което може да постигне един бунтар и човек със собствено мнение в Холивуд. Изгради образ, достоен за подражание и в киното, и в живота. Изигра роли, които ще останат емблематични и неповторими, независимо колко римейка ще имат.

Майкъл Дъглас, синът на актьора написа вчера в профила си в Instagram. „С огромна тъга моите братя и аз съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна днес на 103-годишна възраст. ​​За света той беше легенда, актьор от филмите на „ Златната ера “, живял добре в златните си години, хуманна личност, чието обвързване с правосъдието и каузите, в които вярваше, поставиха стандарт, към който всички ние се стремим.“

Кърк Дъглас не живее лесно. Той преживява катастрофа с хеликоптер през 1991 г. и претърпява тежък инсулт през 1996 г., но като истински боец никога не се предава. Със силната си воля за оцеляване той е последната от всички големи звезди от едно друго време.

Номиниран три пъти за най-добър актьор от Академията за киноизкуство и изкуства – за “Шампион” (1949), “Лошите и красивите” (1952) и „Пожелание за живот“ (1956) – Дъглас е носител на почетен Оскар от 1996 г. Смятан е за най-голямата звезда от мъжки пол от епохата след Втората световна война.

Филмът “Спартак” продуцира и изиграва главната роля през 1960 година. С него той отново дава воля на бунтарския си дух, канейки за написването на сценария Долтън Тръмбо, върху когото се стоварени обвинения, че симпатизира на комунизма по времето на т.нар. „лов на вещици“ в САЩ от края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век, в разгара на Студената война. Тогава се разгръща яростна кампания на охулване и репресии срещу редица интелектуалци с леви или комунистичеки убеждения, чийто инициатор е сенаторът Джозеф Маккарти. Впоследствие „черният списък“ на неблагонадеждните американци набъбва до близо 500 имена на творци от областта на киното – актьори, режисьори, сценаристи. Кърк Дъглас, в качеството си на изпълнителен продуцент на супер продукцията “Спартак”, избира Тръмбо за сценарист. Това е един от първите пробиви, поставили началото на края на позорната система на „черните списъци“, просъществувала малко повече от десет години в Холивуд.

 

Самият Кърк Дъглас участва в повече от 80 филма, преди да се оттегли  през 2004 година.

“Кърк запази своята харизма на филмовата звезда до края на прекрасния си живот. За мен е чест, че бях малка част от последните му 45 години”, заяви в изявление Стивън Спилбърг. “Ще ми липсват ръкописните му бележки, писма и бащински съвети, а неговата мъдрост и смелост – дори отвъд такъв спиращ дъха труд – са достатъчни, за да ме вдъхновят за останалата част от моя.”

Живка Милова

използвани са материали от офицалния сайт на актьора

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*