Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис започна европейската си обиколка от Франция

"Не, ние няма да се отменим, можем да обсъдим, можем да се забавим, можем да намалим тежестта, но не и да се отменим," каза Мишел Сапен пред Canal Plus по повод на гръцкия дълг

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис се срещна вчера с френския си колега Мишел Сапен в Париж.

На пресконференцията  след срещата френският финансов министър Мишел Сапен увери, че Париж е готов да посредничи за ново споразумение между Атина и нейните партньори, но изключи опрощаване на дълга. „Всичко, което може да облекчи бремето на гръцкия дълг, ще бъде добре дошло, но, разбира се, не става въпрос за анулиране на дълга”, подчерта френският министър, като отбеляза, че това просто би прехвърлило бремето от гръцкия данъкоплатец върху европейските данъкоплатци.

Подобна позиция изрази преди дни и Испания.

В Париж Варуфакис заяви още, че желае глобално споразумение за финансовата ситуация на Гърция да бъде постигнато до края на май. Дотогава Гърция няма да търси нови заеми. По думите му Гърция е станала пристрастена към взимането на кредити и трябва да се сложи край на тази зависимост. „Бяхме избрани, за да сложим край на това пристрастяване”, каза министърът. „Изплащането на сегашните й дългове трябва да бъде обвързано със способността на Гърция да възстанови растежа си”, добави той.

Франция е готова да помогне на новото гръцко правителство да постигне споразумение с международните партньори, заяви френският финансов министър, според когото е закономерно Атина да се тревожи за бремето на дълга си и да търси начин да го облекчи.

Варуфакис подчерта, че Гърция иска да върне парите, но добави, че той иска нови условия и нови партньори за преговори, тъй като по думите му не си струва да се преговаря с т.нар. Тройка кредитори, които поставиха строги условия за спасяването на Гърция.

Освен това Варуфакис заяви, че има намерение да посети Германия – Берлин и Франкфурт, седалището на Европейската централна банка, за да разясни позицията на Атина. Говорител на германското министерство на финансите обаче заяви: „Не сме получавали официална молба от гръцката страна за подобна визита”.

„Наистина искам да отида в Берлин, Мадрид, Франкфурт”, подчерта Варуфакис на пресконференцията в Париж, където започна европейската му обиколка, по време на която ще посети Лондон и Рим, и в която първоначално визита в Германия не се предвиждаше.

Партията на Варуфакис спечели предсрочните избори в Гърция миналата седмица с обещанията на нейния председател и настоящ премиер на Гърция Алексис Ципрас да предоговори споразуменията с Европейската комисия, ЕЦБ и Международния валутен фонд и да ги убеди да отпишат голяма част от 320-милиардния дълг на Гърция, който е повече от 175% от брутния вътрешен продукт и е вторият най-висок в света след този на Япония.

Кредиторите от еврозоната и ЕЦБ заемат твърда позиция спрямо новото ляво правителство на Гърция.

Германският канцлер Ангела Меркел категорично отхвърли подобна възможност. “Имаше вече доброволен отказ от частни кредитори; Гърция вече е била освободена от милиарди от банките. Аз не виждам по-нататъшно възможност за орязване на дълга,” каза тя пред германския вестник Die Welt в интервю, публикувано в съботното им издание.

“Европа ще продължи да показва солидарност към Гърция, както и към други страни, силно засегнати от кризата, ако тези страни се задължат да проведат собствените си реформи и положат усилия да пестят,” добави Меркел.

Без подкрепата на международните кредитори, Гърция скоро ще се озове отново в остра финансова криза.

В невъзможност да излезе на международните пазари, заради разходите по заемите, които са твърде високи, Атина има достатъчно пари, за да отговори на нуждите от финансиране за следващите няколко месеца. Но през лятото тя ще трябва да плаща около 10 милиарда евро погашения на дълговете. Новото правителство на Гърция започна преговори за плащанията с европейските партньори в петък, като отказа да удължи програмата, или да сътрудничи с международните наблюдаващи инспектори. Спасителната програма за Гърция, част от спасителния пакет от 240 милиарда евро и с участието на Международния валутен фонд, изтича на 28 февруари. Неподновяването й може да доведе Атина до състояние, в което да не може да изпълнява своите финансови задължения и да спре подкрепата за ликвидност на банките от централната банка.

Ерки Лийканен, член на Управителния съвет на ЕЦБ каза, че финансирането може да пресъхне, ако Гърция не се придържа към програмата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*