Стотици турци на поклонение в джамията Хала Султан в Ларнака

По повод края на честванията на Рамазана, свещения месец на мюсюлманите, стотици кипърските турци и заселници преминаха вчера сутринта в свободните зони на контролно пропускателния пункт Св Дометиос, за да отидат на молитва в джамията на Hala Sultan, в Ларнака.

Седемнадесет автобуса прlarnaca_xala sultanеминаха през КПП в 9,30 сутринта, придружени в свободната зона от засилен полицейски ескорт, специален антитерористичен отряд, пътна полиция от  полицейските участъци от Никозия и Ларнака и пристигнаха около 10:30 часа в района на Алики.

Ритуалите на мюсюлманските поклонници на пророка Мохамед, започнаха със стандартното измиване на мъжете, а жените взеха позиции за молитва в района на джамията.

Съобщения за мир и хармонично съжителство между гръцките и кипърските турци са изпратили мюфтия на турски кипърци Тайип Атталай и посланикът на Швеция в Никозия Гклаз Гкиеров.

Драконовските мерки за сигурност не позволиха инциденти по време на престоя на стотиците поклонници в джамията край Ларнака.

Полицейски хеликоптер летя над района и ескортира автобусите, превозващи кипърските турци и заселници обратно към КПП Свети Дометиос  в Никозия.

Джамията Хаsaltlakeла Султан Теке се намира между Ларнака и летището и е петото за мюсюлманите най-свято място.

Според легендата, тук е погребана лелята на пророка Мохамед, която през 649 г. придружавала съпруга си при едно от арабските нашествия в Турция, в резултат на което била убита от византийските войски.

По-късно около гроба й край Соленото езеро в Ларнака била построена джамията, която привлича целогодишно хиляди мюсюлмански поклонници. През пролетта езерото става убежище на хиляди прелетни птици фламинго.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*