Спорния законопроект за поверителността на личните данни изпратен обратно в парламента

 

Президентът Никос Анастасиадис върна наскоро приетия законопроект за поверителността на личната комуникация обратно към Парламента във вторник, след като се консултира с главния прокурор Костас Клеридис.
Законопроектът, който бе приет на пленарно заседание на 26 ноември, отвързва ръцете за правото на достъп до частните комуникации, като съдържанието на писма, имейли, SMS, MMS и чат приложения, при определени обстоятелства да се считат като доказателства в съда.

Държавните прокурори отдавна твърдят, че законопроектът ще бъде важен инструмент за гарантиране на допустимостта на свидетелските показания и доказателства пред съда по дела, свързани с финансовите престъпления.
Спорният законопроект е върнат в Парламента, за да се премахне изменението, с което ще се изисква главния прокурор, в срок от 30 дни, да уведоми въпросното лице, че личните му данни се контролират от полицията по съдебен ред. Всяко лице, чиито лични комуникации и данни са предмет на разследване, може да поиска от съда копия на всички документи, които полицията е получила, освен ако те не са били унищожени в съответствие с разпоредбите на закона.
Президентът Анастасиадис каза, че измененията, внесени в законопроекта трябва да бъдат премахнати.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*