Президентът иска да уволни управителя на Централната банка, тя отказва да се оттегли  

Президентът Никос Анастасиадис ще поиска от главния прокурор да разгледа въпроса как според Конституцията може да се стигне до освобождаването на председателя на Централната банка Христалла Георгаджи, заяви в неделя вечерта говорителят на правителството. “Президентът на Републиката отбелязва със съжаление, че институцията на Централна банка, както и доверието в нея, е била силно компрометирано,” заяви пред репортери в президентския дворец, говорителят Никос Христодулидис.

“Това е конфликт на интереси, произтичащ от факта, че съпругът на г-жа Георгиаджи беше и си остава адвокат на Андреас Вгенопулос”.

Според него, президентът няма друг избор, освен да поиска от главния прокурор да разследва доказателствата и да активирате тези клаузи от Конституцията, за да се отстрани г-жа Георгиаджи от поста й.”

Президентът вече е информирал Европейската централна банка и председателя Марио Драги за своите намерения, каза говорителят. Изявлението на Никос Христодулидис дойде малко след срещата снощи на г-жа Георгиаджи с президента в президентството, на която среща тя заяви, че няма намерение да се оттегли.

Президентът е под натиск от политическите партии, да уволни началника на Централна банка, след скандала миналата седмица в парламента, където Георгиаджи се опита да изнудва депутати и партии за техните банкови заеми.

Бившият съпруг на г-жа Георгиаджи, адвокат Андреас Георгиаджи заяви пред кипърското държавно радио, че вече няма да представлява интересите на Андреас Вгенопулос, считан за виновник за краха на Лаики банк. Според него, преди назначаването на Христала Георгиаджи за шеф на Централната банка, този факт е бил известен на президентството и тогава не е се е счело за конфликт на интереси.

Г-жа Георгиаджи формулира отказа си за оттегляне със законодателството, което я защитава и й дава независимост като шеф на Централната банка.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*