Разговорите вероятно ще се възобновят през май

Прекъснатите преговори за Кипър, провеждани с посредничеството на ООН, е най-вероятно да се възобновят през май, но специалният пратеник Еспен Барт Ейде ще обяви пробива преди лидерските избори в отцепилата северна част, които ще се проведат на 19 Април.

Това казаха вчера източници, близки до Ейде, който бе на разделения остров на работно посещение.

“Като за начало Турция увери Ейде, че няма да поднови NAVTEX в рамките на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър. Текущата NAVTEX изтича на 6 април,” твърди източникът.

Президентът Никос Анастасиадис прекъсна участието си в преговорите през октомври, след като Турция издаде навигационния телекс, или NAVTEX, за своя сеизмичен изследователски кораб “Барбарос” в рамките на изключителната икономическа зона на острова, който бе продължен до началото на април.

Многократните призиви за оттеглянето на “Барбарос” бяха пренебрегнати от Турция, чиито войски все още заемат северната част на Кипър от 1974 година насам.

Преговорите, които имат за цел да обединят Кипър, ще започнат от точката, до която спряха през есента, заяви друг източник, който уточни, че се очаква това да бъде един бърз процес.

Но като цяло окончателно разрешение не е вероятно да бъде постигнато в рамките на три месеца, както местната преса съобщи.

Ейде напусна острова късно снощи и се очаква да се върне в началото на април.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*