Кипър: Няма да се промени данъка върху тютюневите изделия

 

Министерството на финансите отсече: Остават сегашните данъчни ставки


Вносителите и търговците на тютюневи изделия се разделиха на два лагера по темата завишаване на данъка върху готовите цигари и тютюна за навиване на цигари.

Drum_Original_TobaccoПреди няколко седмици те изпратиха своите позиции в Министерството на финансите за това, как виждат най-добрия начин за облагане на тютюна.

След редица консултации от Министерството дадоха отговор на така оспорваната тема в последните дни – всичко остава както досега. Съществува реален риск, повишаването на данъка да увеличи още повече нелегалната търговия, основно през окупираните територии. Предложението на вносителите на рязан тютюн за навиване на цигари е дори да се намали облагането за техните продукти.

нелегални цигариВ същото време точна статистика подчертава, че данъчното облагане на тютюна в Кипър е сред най-високите в Европа, и посочва, че данъкът върху тютюна трябва да бъде по-нисък, отколкото в готовите цигари. Вносителите на готовите цигари от своя страна най-вече от Cassandra Трейдинг Груп CTC, изразяват позиция по въпроса, като подчертават, че това, което е необходимо, е редовни проверки и по-строги наказания за борба с незаконната търговия с тютюневи изделия.

Методът на данъчното облагане на тютюна е променен в края на 2012 г. от предишното правителство, тъй като в продължение на години тютюнът се облага със значително по-нисък  данък, в сравнение с пакетираните цигари.

След изучаване на въпроса от страна на Министерството на финансите, въпросът вече е затворен, тъй като финансовият министър е взел своите решения:”Ние проучихме задълбочено въпросът с данък върху тютюна и цигарите и не мисля, че трябва да се промени нещо за момента.”

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*