COVID19 в Кипър, новините от 18 март

Правителството предложи на енергийния регулатор да намали цената на електроенергията с 10 на сто за три месеца, заяви финансовият министър Константинос Петридес днес, 18 март.

Предложението е част от мерките за подпомагане  и защита на бизнеса, служителите и уязвимите групи от последиците от пандемията.

Държавната компания за управление на нередовните кредити Kedipes също реши да спре всички процедури за възбрана за три месеца, заяви Петридес.

Другите мерки от пакета за подкрепа включват:

– приемане на законопроект, който ще спре до края на април изискването за подаване на данъчна декларация по ДДС и заплащане на самия данък, при условие че дължимият ДДС ще се изплати до 10 ноември;

– предвиденото от 01/03/2020 увеличение на здравните вноски към ГЕСИ  се спира за два месеца, като според правителството, това няма да повлияе на срока за изпълнение на втората фаза на ГЕСИ, която се очаква да започне от юни, включваща и болничната помощ;

– да се удължи срока за подаване на документи за програмата Estia с още три месеца.

*

Банките в сряда обявиха спирането на процедурите за възбрана за три месеца в опит да помогнат на хората, засегнати от настоящата криза, което ще трае до 18 юни.

*

Девет нови случая на Covid-19 бяха обявени от правителството в сряда вечерта, което доведе до 58 в контролираните от правителството райони и 20 в окупираните територии, общо 78 на целия остров.

Северът обяви късно във вторник, че броят на случаите е нараснал до 20, след като още 13 германски туристи са били положителни. От 20-те случая на север досега 18 са германци, а два са кипърските турци.

От седем пациенти с коронавирус, които понастоящем са хоспитализирани в обща болница в Фамагуста, за шестима се съобщава, че са в добро състояние, докато последният пациент, 70-годишен мъж, все още е критичен поради съществуващо медицинско състояние.

*

Министърът на транспорта Янис Карусос заяви в сряда, че от 21 март всички входящи пътнически полети до кипърските летища са забранени.

Няма да има изключение за никоя държава.

„От 21/03 г. нататък влиза в сила забрана за полети до летищата на Република Кипър. Следва указ, според който няма да има изключение за никоя държава, тъй като това е универсална забрана. Изключенията важат само за вече обявени случаи. “

Изключенията, които вече са обявени, включват товарните полети.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.