Рекорди в туризма на Кипър

Края на годината е, време за равносметка и прогнози за новата година. И тази година КОТ отчита отлични резултати.

В интервю за “Бизнес новини”, председателят на борда на директорите на Кипърската туристическа организация Ангелос Лоизу изброи основните показатели за изминалата година, говори за развитието на туристическите дестинации през 2018 г. и какво може да се очаква в близко бъдеще.

Според него тази година ще донесе нов рекорд – увеличение на броя на пристигащите в Кипър с 7.5%. Кипър през 2018 г. бе посетен от 3,945,000 души. И през 2019 г., според неговите прогнози, тази цифра ще се увеличи с още 3%.

Според Лоизу, проблемът за сезонния отдих е решен благодарение на развитието на алтернативния туризъм: спортен, религиозен и сватбен. За сравнение, през зимата на 2013-2014. Кипър бе посетен от 300 хил. души, а през зимата на 2017-2018. – 620 хил. души. Според неговите прогнози, тази зима, Кипър ще бъде избран от още 700 хиляди души.

Сред събитията, които неблагоприятно се отразиха на развитието на кипърския туризъм, Лоизу упомена затварянето на авиокомпании “Кипър Еъруейс” и “Трансайро”, както и обезценяването на рублата. Но въпреки нарастващите разходи за отдих, броят на туристите от Русия се е увеличил тази година.

Статистика за туризма в окупираните територии посочва, че летище „Еркан“ („Тимбу“) е било използвано от 3,7 млн пътници и туристи в 22 334 редовни полета, 1 715 чартърни и 695 частни заминавания.

В туристическия бранш на Република Кипър работят хиляди българи и идва време за заслужена почивка и пожелания за прекрасни празници и успешна Нова година!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*