Президентът Анастасиадис с писмо до ООН

Писмото на президента Анастасиадис, предадено на генералния секретар на ООН

Постоянният представител на Кипър в ООН, Корнелиос Корнелиу, предаде писмото на президента Никос Анастасиадис до генералния секретар на ООН Антонио Гутерис.

Писмото, което е малко повече от три страници, включва документ, изготвен през септември миналата година от Специалния съветник на Ейде, съдържащ 103 отворени въпроса от първия ден от започването на преговорите по кипърския въпрос. Писмото съдържа кратка оценка на всичко, което се е случило при преговорите. В писмото се изтъкват и провокациите на Турция след нахлуването на плавателни съдове в изключителна икономическа зона на Кипър и други действия, които имат за цел да възпрепятстват Република Кипър да упражнява суверенните си  права в изключителната икономическа зона.

Анастасиадис е изразил своята готовност да продължи преговорите за решаване на кипърския проблем, като изясни, че трябва да бъдат изпълнени определени предпоставки за връщането на лидерите в Женева. Въпрос, който се очаква да бъде обсъден от лидерите на срещата им на 17 май.

Междувременно Държавният департамент на САЩ съобщи, че признава правото на Република Кипър да развива своите ресурси в ИИЗ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*