ПАМЕТ: 147 години от гибелта на Васил Левски

Ти ни трябваш и днес, Апостоле!

Да ни кажеш ни трябваш, Апостоле!

Как се люби народ, Апостоле,

как се служи на род, Апостоле,

как се дава живот, Апостоле,

за живота живот, Апостоле!

Орлин Орлинов

 

Днес, 19 февруари 2020 година от 15.30 часа пред барелефа на Васил Левски в Българското посолство в Никозия ще застанат за поклон пред делото му деца от българските училища в Кипър, българи, общественици, културни дейци и всички, които почитат делото на Апостола на Свободата.

Да коленичим в минута мълчание, да сложим цвете пред паметника му и да се помолим никога да не изгубим паметта за Левски – Идеалът!

 

На 19 февруари т.г. се навършват 147 години от гибелта на Васил Левски.

Ден за ПОЧИТ И ДЪЛБОК ПОКЛОН!

Името му е дълбоко врязано в съзнанието на всеки българин от най-ранно детство. Едва ли има някой, в чиито мисли на този ден не звучи „О, майко моя, родино мила…”

За повечето българи Левски е не просто образ от героичното ни минало, той е икона, пред която свеждаме глави и за пореден път си припомняме неговите най-чисти идеали.

Щастлив е всеки народ, чиято история може да изведе на националния му олтар личности като Левски, пред които се прекланяме не само ние, българите, но и много други народи.

С благодарност ние, българите в Кипър, ще отбележим този ден, защото и тук си имаме нашето кътче от България, въплътило в себе си носталгията по родината, националната ни гордост и признателност. Късче българска святост в посолството на РБългария в Кипър, където можем да се поклоним.

Една родолюбива инициатива и много съпричастност от страна на българи и кипърци, която се превърна в реалност преди почти осем години. Тогава беше открит барелефът на Васил Левски пред сградата на българското посолство. И не само на 19 февруари, а винаги, това е най-святото място за всички българи на острова.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*