Кипър: Карантина до края на април

Инструкциите са ясни и прости: останете вкъщи!

Днес, 8 април, Правителството на Република Кипър удължи ограниченията за движение до края на април без изключения, в опит да спре разпространението на коронавирус.

В обръщение към хората тази вечер, президентът Никос Анастасиади  заяви, че не желае да вдъхва  прекомерен оптимизъм, но изглежда, че мерките, които се прилагат в момента, дават резултати. Отпускането им обаче не е вариант, тъй като последиците могат да бъдат катастрофални, каза той.

Кабинетът също реши да разшири тестовете на случаен принцип  във всички области.

Около 20 000 допълнителни тестове ще бъдат извършени на хора, които са работили по фронтовите линии по време на карантината, включително Националната гвардия.

Тези, които се завърнат от чужбина, също ще бъдат тествани и поставени под карантина.

Анастасиадис каза, че една от най-болезнените мерки е решението да се предотврати завръщането на хиляди студенти, които учат в чужбина. /Към момента са над 14000/.

Целта е да се защитят както самите студенти, така и гражданите като цяло от евентуално неконтролирано проникване и разпространение на нови случаи.

Министерството на външните работи ще изготви план за безопасното, постепенно репатриране на желаещите да се завърнат, било то студенти или служители.

Ще започне постепенно организирано завръщане на кипърски граждани, които попадат в следните категории:

  1. Студенти, които пребивават в университетските общежития и които са записани в подготвителните програми през текущата учебна година, така наречените фондационни курсове или са в първата година на бакалавърския курс.
  2. Лица, постоянно пребиваващи в Република Кипър, които са в чужди страни с цел временна заетост и чиято работа е временно прекратена или прекратена поради карантината.
  3. Граждани, постоянно пребиваващи в Република Кипър, които се намират в чужди страни и чието завръщане се счита за необходимо по хуманитарни причини, като например:
  • Осигуряване на грижи за лица, които поради сериозни заболявания не са в състояние да се самообслужват;
  • Те са получатели или донори на органи, които са повикани за трансплантации и
  • Непридружени непълнолетни лица.

Също така ще бъде разрешено да влязат в Република Кипър лица, независимо от националността им, чието съдействие, поради техния професионален или научен статус, се счита за необходимо в усилията за борба с пандемията.

Посещенията на църквите по време на великденските празници не са разрешени, както и събирането на големи групи хора.

Мерките за ограничено движение, предприети от правителството в края на март остават в сила.

„Знам, че мерките ще причинят повече болка в тези великденски дни, когато щяхме да празнуваме с нашите близки. Това, което искам е, че когато се срещнем на следващия празник, никое от децата ни няма да липсва, никой от родителите, нито дядо или баба“, каза той.

*

Изказвайки се, след като президентът направи своето съобщение, министърът на външните работи Никос Христодулидес заяви, че министерството е готово да репатрира хората в новите категории, които искат да се върнат.

„Министерството на външните работи в сътрудничество с транспортното министерство са готови да отговорят на исканията на тази нова категория“, каза Христодулидес. „Готови сме да започнем репатрирането незабавно.“

Министърът заяви, че досега 16 668 души в 120 страни са се регистрирали на платформа на министерството www.connect2cy.gov.cy, която позволява на кипърските граждани в чужбина да се регистрират за репатриране.

Христодулидис заявиха, че очакват два полета в четвъртък от Германия и Гърция и един през уикенда от Обединеното кралство, превозващи хора от САЩ, Нова Зеландия, Швейцария, Франция, Холандия, Люксембург, Белгия, Дания и Саудитска Арабия.

*

Министърът на здравеопазването Константинос Йоано каза, че трябва да се вземат под внимание възможностите за настаняване и нуждите на хората, които ще се върнат, защото с идването им, те трябва да бъдат поставени под карантина.

Доскоро Кипър имаше 1400 души, пристигнали от чужбина в карантина.

*

Социалният министър Зета Емилианиду: Помощта за бизнеса и работниците е удължена най-малко до 12 юни

 Държавната подкрепа за бизнеса и служителите е удължена до 12 юни и ако е необходимо за още четири месеца след това, съобщи тази вечер министър Емилианиду.

Основната цел е да се премахне необходимостта компаниите да уволняват служители.

„След 12 юни е определен период от четири месеца, при което подкрепата на служителите и бизнеса ще продължи“, заяви министърът на труда Зета Емилианиду.

Мерките ще обхващат общо седем месеца.

Намаляването на загубата на работни места е начинът на правителството да гарантира, че икономиката може да се рестартира възможно най-скоро.

Има пет различни схеми, стартирани от правителството

Това са: родители, които вземат отпуск за грижи за деца, специален отпуск по болест за изолация на Covid-19, самостоятелно заетите лица, предприятията, които са прекратили изцяло дейността си, и за предприятията, които са преустановили дейността си.

Когато първоначалните мерки за финансова подкрепа бяха обявени миналия месец, Емилианиду предупреди, че невярната декларация във формулярите за кандидатстване представлява престъпление.

*

За родители, които вземат специален отпуск за грижа за децата си (на възраст до 15 години) или за деца с увреждания, формулярът за кандидатстване е тук:  https://www.pay.sid.mlsi.gov.cy/CovidForms/FormCovid001Servlet

*

За специален отпуск по болест (за потвърдени случаи на Covid-19 и лица в самоизолация) формулярът е тук:  https://www.pay.sid.mlsi.gov.cy/CovidForms/FormCovid003Servlet

*

За самостоятелно заети лица:  https://www.pay.sid.mlsi.gov.cy/CovidForms/FormEea5FreelancerServlet

*

За фирми, които са прекратили напълно дейността си:  https://www.coronavirus.mlsi.gov.cy/anastoli-ergasias

 

За фирми, които са частично спрели операциите:  https://www.coronavirus.mlsi.gov.cy/copy-of-sxedio-pliroys-anastolis

*

Освен това всички лица, работещи в частния сектор, трябва да попълнят формуляр EEA6 с данните си за банкова сметка, достъпна тук:  https://www.pay.sid.mlsi.gov.cy/CovidForms/FormEea006Servlet

Плащанията за обезщетения ще бъдат извършени по банковата сметка на получателя.

*

Тридесет и два нови случая на Covid-19 бяха обявени от здравното министерство в сряда вечерта, с което общият брой на случаите е 526.

Най-високият брой регистрирани случаи до момента е на 1 април, когато са потвърдени 58 инфекции с Covid-19. Оттогава се наблюдава постоянно, но бавно намаляване на броя на случаите.

*

От 704 теста на Covid-19, проведени в Пафос през последните дни, само четири бяха положителни.

В Арадипу/Ларнака бяха направени 525 теста, от които 7 положителни.

*

Приятели, сънародници,

На прага сме на Възкресение Христово! Празник, който целият християнски свят обича и почита!

Всички, хора, правителства, държави, сме изправени пред огромното предизвикателство COVID 19. Невидим враг, който отнема животи!

Прекланяме глава пред жертвите му!

Отдаваме почит и изказваме Благодарност на милионите медици по света, които са на първа линия и водят жестока битка за нашия живот!

Стойте си у дома!

Смирени, тихи и спокойни Великденски празници!

Бъдете здрави!

Ева Иванова

 

 

 

2 коментара

  1. Ima dosta Hora koito iskat dase prebera v balgaria kak da go napravq pri nali hie Che ima nakav polet za koito I as Sam se registriral da patuva no tozi polet e 220€ I ZA mnogo Hora grajdani na balgaria v moment ne e po silite I’m bihteli obqsnili kak da se zavurnat v balgaria pri nali hie Che ne rabotq v momenta blagodarq

    • Здравейте! На 13/4/2020 ще има един извънреден полет за България. До края на месец април не се предвиждат други. В специален материал за този полет има посочени контакти и начин на плащане на билета. Вие ще трябва да си купите билета. Няма кой друг да поеме тези разходи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*