Действията на Сейф Елдин Мустафа, отвлякъл самолета на Egyptair, нямат нищо общо с жена му

Делото за екстрадирането на Сейф Елдин Мустафа, 59-годишния мъж, който принуди самолет на Egyptair да кацне в Ларнака през март тази  година, ще се възобнови на 1 юни, съобщиха от окръжния съд в Никозия.

Прокуратурата подава в съда документи, чрез които египетските власти поискаха екстрадирането му, както и писмото в шест страници от Мустафа, дадено на полицията при приземяването на самолета на летище Ларнака.

В документът е описано несправедливо третиране на народа на Египет и измъчване на цивилни граждани както и освобождаването на 63 жени, които са били погрешно вкарани в затвора. В писмото, Мустафа отбелязва още, че мотивите му нямат нищо общо с бившата му съпруга, а са политически по своя характер.

Египетските власти изпращат документ на кипърските си колеги, че похитителят ще бъде съден справедливо според международните стандарти. От своя страна защитата споделя за страха на Мустафа, че след екстрадирането му, той ще бъде измъчван.

Вакис Продрому, който е главният следовател на полицията, съобщава, че 59-годишният мъж ще бъде съден по обвинения, свързани с отвличане и тероризъм, с присъда от доживотен затвор, но не и смъртно наказание.

Кипър не екстрадира заподозрени в страни, където те могат да получат смъртното наказание.

Делото беше отложено, поради призоваването на още свидетели в съда.

Мустафа ще остане в ареста на Централния затвор дотогава.

През април Мустафа официално поиска политическо убежище, което му беше отказано на основание, че е извършил тежко престъпление.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*