В небето над Кипър – следи от химически отпадъци или конденз от самолетите

Министерския доклад изключва химически следи в небато

В доклада, поръчан от Министерството на земеделието, се казва, че следите, наблюдавани в небето над Кипър са от изпаренията на самолетите, а не химически следи. Такъв доклад беше изготвен и през февруари и там също се споменава, че белите пътеки в небето са нещо нормално – т.н. кондензационни следи.

Тези следи се образуват при същите условия като студените мъгли. При по-ниски температури е нужно много по-малко количество влага, за да се насити въздухът до 100% относителна влажност. Ето защо такива следи се образуват при полет на даден летателен апарат само при големи височини, при които температурата на въздуха е от порядъка на -40 до -60 °C. При толкова ниски температури, дори и малкото количество влага идващо от изгорелите газове и от въздуха е достатъчно за насищане на въздуха. Както за мъглата, така и за този вид следи са нужни така наречените кондезационни ядра за образуването на водни капки. Кондзационните ядра в този случай са частици от изгорелите газове оставени зад двигателите. Но заради ниската температура, водните капки и парата, веднага се превръщат в малки ледени кристали, които се виждат с просто око.

„В заключение, няма никакви солидни доказателства, че наблюдаваните следи в атмосферата са причинени от явления, различни от тези, цитирани по-горе“ се казва в доклада.

Според лидера на Зелената партия Георгос Пердикис, въздушното пръскане, е свързано с наблюдение /шпионаж/ и радарната система, разположена в зоните на суверенните бази (SBAS). Вярва се, че микроскопичните частици, разпръсквани във въздуха повишават радарните сигнали.

Паникос Хамбас, ръководител на съюза на фермерите не вярва на резултатите от доклада и го нарича измама и че всички проби са взети от наземни сензори.

Относно критиките към доклада, ръководителя на проучването каза, че всичко това са конспиративни теории.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*