Фермерите излизат на протест заради недостига на вода за поливане

Земеделските стопани се готвят да протестират следващия понеделник заради продължаващия недостиг на вода, настоявайки да бъдат разпределени повече за земеделска земя.

Ще има два едновременни протеста, един в Пафос и един в Ксилофагу.

Представителят на производителите на картофи Андреас Кариос каза пред вестник Phileleftheros във вторник, че протестът „ще бъде мирен“, но ако исканията на фермерите за повече вода не бъдат изпълнени, те ще предприемат „по-драстични и динамични мерки“ в бъдеще.

Той добави, че ако ситуацията продължи както е в момента, производството на много селскостопански продукти ще бъде намалено, което ще увеличи цените за потребителите.

От началото на месеца са въведени мерки, насочени към облекчаване на продължаващия недостиг на вода на целия остров, като язовирите на Кипър в момента са пълни само 39 процента, в сравнение с около 63 процента по това време миналата година.

Имайки предвид това, правителството въведе забрана за ползването на маркучи, като миенето с маркучи на тротоари, пътища, веранди, огради или автомобили сега се наказва с три месеца лишаване от свобода, глоба от €513 или и двете.