Кипър – важен хуманитарен център в региона

На фона на влошаващата се ситуация в Близкия изток, Кипър отново се оказа в центъра на операциите по евакуация, превръщайки се в ключова точка за гражданите, напускащи Ливан и Израел. Планът Estia, активиран на 10 октомври 2023 г., позволи на Кипър да приеме хиляди евакуирани и да предостави необходимата помощ. Благодарение на този национален план, островът може да поеме до 7000 души на ден, осигурявайки безопасно временно убежище за онези, които са хванати в зоната на конфликта.

От началото на плана Estia повече от 2000 души от 20 държави, евакуирани от Ливан, са пристигнали в Кипър. Това не е първият опит на Кипър – по време на предишни кризи в Близкия изток страната също предоставяше свои ресурси в помощ на чужди граждани.

Центърът Zenon в Ларнака, както и летище Пафос и други ключови транспортни центрове бяха използвани за координиране на евакуацията. Кипър вече започна да предоставя помощ на Ливан под формата на лекарства и храна, което отразява активната хуманитарна роля на страната в региона.

Евакуацията оказа значително въздействие върху местните общности. В Ларнака например хотели, които обикновено затварят извън сезона, останаха отворени поради наплива от гости, пристигащи за една или две нощувки. Това донесе допълнителни приходи на хотелския сектор, но също така натовари инфраструктурата.

Планът Estia е подкрепен от Европейския съюз, който е организирал „хуманитарен въздушен мост“ за доставка на стоки от първа необходимост в Ливан. Операцията включва много държави от ЕС, включително Испания, Полша и Франция, и координира доставките чрез Механизма за гражданска защита на ЕС.

Предвид евентуалното увеличаване на броя на евакуираните е необходимо да се осигурят допълнителни бази за настаняване, като спортни комплекси и обществени институции.