Ще има ли споразумение между синдикатите и работодателите в хотелската индустрия

Министърът на труда е оптимист, разговорите продължават и днес

Янис Панайоту, министър на труда

Нов кръг от интензивни преговори ще продължи като част от опитите за постигане на сделка между синдикатите и работодателите в хотелиерската индустрия, каза министърът на труда Янис Панайоту във вторник.

Продължават разговорите относно колективните споразумения, като предишния ден синдикатите отхвърлиха предложението на правителството за посредник и заплашиха със стачка.

Панайоту каза, че всички страни са се съгласили на мораториум върху публичните изявления, за да подкрепят усилията за намиране на решение.

Министърът проведе разговори със заинтересовани страни в кабинета си във вторник, след което каза пред репортери, че работодателите и синдикатите са били положителни.

Той изрази надежда за „взаимно приемливо споразумение като част от усилие, което ще бъде приложено незабавно“.

Целта е в следващите няколко дни да има срещи с двете страни поотделно, последвани от съвместни срещи.

Попитан дали има по-конкретни времеви рамки, Панайоту каза „чрез засилване на усилията и моя личен принос в развитието на този процес, заедно със сътрудничеството на заинтересованите страни от министерството на труда и социалните партньори, ще успеем да постигнем положителни резултати и колективните споразумения в хотелската индустрия ще бъдат обновени.

Осигуряването на трудово спокойствие е ключово за развитието на икономиката, добави той.