Разкриха финансова пирамида в Кипър

Жители на Кипър станаха жертви на финансовата пирамида MetaMax. Полицията моли всички жертви да съобщават за контактите си с измамници.

MetaMax обещава на клиентите печалби чрез своето приложение. Потребителите са поканени да се регистрират и да платят за един от четирите абонаментни пакета, струващи $90, $300, $600 или $1200. След това потребителят трябва да даде пет звезди на видеоклиповете и рекламите, които се появяват в приложението (т.е. да създаде положителна оценка за тях). За всеки видеоклип „инвеститорът“ получаваше част от инвестираните средства.

Например, пакет от $90 изисква да оценявате пет видеоклипа всеки ден. За всеки потребителят получаваше 60 цента. Тоест можеше да получава три долара на ден. По този начин първоначалната инвестиция трябваше да се възвърне след месец, а след това приложението обещаваше нетен доход, който щеше да бъде три пъти повече от направената инвестиция. Съответно, колкото по-скъп е пакетът, толкова повече печалба е обещана на „инвеститорите“.

За всеки нов потребител, привлечен към пирамидата, клиентът получава 10% от цената на тематичния пакет. Например, ако някой се регистрира чрез връзка за покана и активира пакет на стойност $300, поканеният ще получи $30 комисионна.

Последните новини от MetaMax се появиха на 28 юни, когато компанията покани всички свои „инвеститори“ в столицата на Филипините, Манила, за откриването на нов офис. След това фирмата изчезна, а преди дни в социалните мрежи започнаха да се появяват новини, че е закрита.

Скоро стана ясно, че снимката на човека, който се нарича изпълнителен директор на компанията, е създадена от изкуствен интелект, а посоченият адрес в Канада е виртуален офис. Бизнес схемата на MetaMax беше класическа финансова пирамида, в която първите инвеститори всъщност получаваха доходи и по този начин привличаха нови жертви. Когато организаторите получили достатъчна сума от измамените инвеститори, те взели парите и изчезнали.

Много от клиентите на компанията съобщават, че не са получили обещаните плащания и са загубили цялата инвестирана сума. Полицията приема показания от пострадали, които ще бъдат анализирани в рамките на продължаващото разследване.

Пирамидата MetaMax работи също в Афганистан и Филипините. Филипинската комисия по ценни книжа и борси излезе с изявление, предупреждаващо обществеността за дейността на компанията, подчертавайки нейния измамнически характер.

54-годишен мъж от Лимасол беше арестуван в петък вечерта по подозрение, че е управлявал пирамидална схема.