Кипър: Синоптиците прогнозират нови горещини

Кипър ще бъде една от страните в Източното Средиземноморие и на Балканите, където температурите ще бъдат значително над нормалните през юли.

Метеорологичните условия в региона ще създадат условия за повишен топлинен товар. В съчетание с дълъг сух сезон рискът от горски пожари ще бъде изключително висок. Температурите през целия месец ще са с три до шест градуса по-високи от обичайните. Точността на прогнозата до 26 юли е 80-90%.

Освен в Кипър, екстремни горещини се очакват в Централна Гърция, Крит и Родос, България, Румъния и Турция.

Според прогнозата на Кипърската метеорологична служба времето на 3 юли ще бъде предимно ясно. Вятърът ще е слаб 3-4 бала, на места до 4-5 бала.

Температурите ще се покачат до 39 градуса във вътрешността, 35 градуса по южното и източното крайбрежие, 33 градуса по северното крайбрежие и 29 градуса по западното крайбрежие и планините.

Вечерта температурите ще паднат до около 23 градуса във вътрешността на южното и източното крайбрежие, 21 градуса по западното и северното крайбрежие и 19 градуса в планините.

На 4-6 юли времето ще остане ясно, очаква се висока концентрация на прах в атмосферата. До петък температурите ще се понижат и ще се доближат до средните климатични стойности.