Кипър: Наемане на професионални войници

Министърът на отбраната призова политическите партии да приемат намаляването на военната служба

Министърът на отбраната на Христофорос Фокаидес изрази увереност, че политическите партии ще покажат необходимото чувство за отговорност и ще позволяват намаляването на военната служба, за да може да се приложи в следващите няколко месеца.
Намаляването на военна служба бе обявено от правителството миналата седмица на фона от неодобрение от опозиционните партии. Правителството заяви, че ще намали военната служба от 24 на 14 месеца, започващо през 2017 г. Но това може да се случи само, ако парламентът одобри разхода на 33млн.евро за назначаването на 3000 професионални войници, които да заменят наборниците. „Сигурен съм, че всички политически сили ще покажат необходимата отговорност, така че ние да можем веднага да пристъпим към изпълнението на плана”, каза Фокаидес.

Опозиционните партии разкритикуваха правителството, че не ги е информирало, преди да направи изявлението. Според тях това е предизборна маневра и постави под въпрос ефикасността на начинанието.
Намаляването на военна служба е част от по-широк план за модернизация, която включва преструктуриране на звена и доставката на нови оръжия. Това е значителна реформа, в Националната армия, която ще се развие и модернизира до полу-професионална армия.
„Въпросът за намаляване на военната служба беше обсъден за първи път преди 15 години и най-после ние превръщаме думите в дела”. Авероф Неофиту от ДИСИ заяви, че държавата сега трябва да действа бързо, за да назначи 3000 професионални войници. Те трябва да бъдат набрани от последното тримесечие на годината.
От ДИКО заявиха, че решението не може да бъде изпълнено в рамките на срока, определен от министерството на отбраната.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*