Цените в супермаркетите са „несправедливи за производителите и потребителите“

Цените на плодовете и зеленчуците в кипърските супермаркети са „ несправедливи както за производителите, така и за потребителите “, каза председателят на Кипърската асоциация на потребителите Мариос Друсиотис в сряда.

Говорейки пред Cyprus Mail, той каза, че супермаркетите в момента правят „неоправдани печалби“, като са увеличили цените на продуктите за своите потребители, но не са видели еквивалентно увеличение на разходите си.

„Ако производител работи четири месеца на полето, за да култивира и прибере реколтата си, за да му бъде платена сравнително малка такса от посредник, който след това препродава и прави голяма печалба, това едва ли е честно“, каза той.

Той добави, че поради тази причина неговата асоциация планира да направи проучване, за да види „къде е проблемът“ по отношение на повишените цени за потребителите и сравнително стагниращи суми, които се плащат на производителите.

В същото време председателят на асоциацията на супермаркетите Андреас Хаджиадаму настоя, че печалбите, отчетени от супермаркетите през последните месеци, не са неоправдани. Според него, печалбата за търговските вериги се движи в порядъка от 7-10%. И според тях покачването на цените е следствие от искането на производителите за по-високи изкупни цени.

Асоциацията на потребителите обаче оспорва това, като по-рано публикува средните печалби на супермаркетите от различни местни плодове и зеленчуци.

Местните банани например, се продават в супермаркетите с надценка от 171%– повече от два пъти и половина по-висока от цената – в сравнение с цената, плащана от супермаркетите на производителите, докато чери доматите се продават с надценка от 120%.

Ягодите се продават със 107 на сто надценка, докато патладжаните и морковите се продават с 97 на сто надценка.

Данните на асоциацията на потребителите са изчислени с помощта на правителственото приложение за електронна кошница.