Хаос в киберпространството, Кипър също е засегнат

Световен срив в IT мрежата удари летища, борси, банки, медии...

Глобален срив в интернет мрежата удари големи банки, медийни издания, авиолинии, влакове, летища и др сектори.

Във Великобритания един от големите новинарски канали телевизия „Скай нюз“ спря в петък излъчването си.

Проблеми са докладвани от всички континенти, като най-засегнати са летищата и авиолиниите.

След проблемите с обслужването, американският технологичен гигант „Майкрософт“ заяви, че предприема действия за смекчаване на последиците.

Технологичния срив наруши операциите в множество индустрии в Кипър. Някои телевизионни оператори спряха ефира, появиха се проблеми в банкирането и в редица други дейности.

Кипърският орган по телекомуникациите (Cyta) обяви в петък сутринта, че не са в състояние да управляват своите кол центрове и че други цифрови канали и магазини също са били засегнати.

Те казаха, че проблемът „се разглежда в сътрудничество с компанията доставчик“.

Летища по целия свят бяха засегнати от прекъсването.

В петък следобед летищата Hermes казаха на Cyprus News Agency (CNA), че двете летища на Република Кипър, в Пафос и Ларнака, „не са били засегнати от техническите проблеми, представени от няколко международни авиокомпании“.

Те отбелязаха, че редица полети, както входящи, така и изходящи, ще бъдат отложени, но това не се дължи на проблеми на летищата в Кипър, а поради промени в графиците на полетите на авиокомпаниите в други страни, засегнати от проблемите.

Въпреки това авиокомпанията Wizz Air потвърди по-рано през деня, че нейните операции в Кипър са изправени пред „изключителни технически предизвикателства“ .

Те добавиха, че уебсайтът и мобилното им приложение, системата им за резервации, системата им за онлайн чекиране, дигиталните им бордни карти и центровете им за контакт не работят.