Трети традиционен фолклорен събор “ТА „БЪЛГАРИ”-КИПЪР И ПРИЯТЕЛИ”

15 години ТА „Българи“-Кипър на сцена ще отбележат танцьорите на ансамбъла с третия поред български събор в центъра на Ларнака

На 5 oктомври 2024 в Ларнака, Кипър ще се проведе за трети път традиционен български фолклорен събор „ТА ”Българи”-Кипър и приятели”.

Тази година съборът се провежда под егидата на вицепрезидента на Р България г-жа Илияна Йотова, която ще бъде и почетен гост на събитието. На крайбрежната сцена ще танцуват и пеят български фолклорни групи от Европа и България, както и местните български танцови състави.

Гост-изпълнители от България ще са Бисера и Лидия – един от  най-популярните напоследък млади фолклорни дуети. На 1 септември 2024 година печелят престижната награда на зрителите на ХХХII издание на Пирин фолк, с песента „Хубава Биляна“ по музика и аранжимент на Иван Йосифов, който също ще бъде един от гостите от България.  Той създава музика за различни сайтове и филми, продуцира  млади изпълнители, като същевременно е и концертиращ музикант. Светлин Миланов –  народен певец, пчелили много награди на престижни фолклорни конкурси у нас. Тази година издава и първия си фолклорен албум „С песните на Светлин Миланов“, плод на 10-годишна работа.

В събора ще се включат и много фолклорни състави от Европа: хор „Китка“-Виена, ТГ „Китка“-Виена; ТФ „Детелини“-Атина,  хоротека „СамоДиви“-Инсбрук, ФА „Лазарка“-Мюнхен, ФТА „На Мегдана“-София.

Разбира се българските фолклорни групи от Кипър и български изпълнители също ще вземат участие: ТФ „Соватчии“ – Лимасол; ФГ „Белонога“ – Паралимни; Добрин Добрев-Финиотис – народен певец; Цвета Христофору – оперна певица; Радослав Стоянов – гайда; Златко Стайнов – гъдулка;  Румен Петров – клавишни и ,разбира се, ТА „Българи“-Кипър.

Програмата ще започне в 18:00 часа с Дефиле и танци по крайбрежната улица „Финикудес“. Официалната част на събора е от 19:00 часа и ще продължи до полунощ, а в програмата е включено и „Най-дългото българско хоро в Кипър“.

ТА „Българи“-Кипър ще отбележи и своята 15-годишнина на сцена, което ще направи празника още по-вълнуващ и български. „Обещаваме, че на 5 октомври 2024г., Кипър ще бъде България!“ – казват организаторите.