Пакет в подкрепа на учениците за новата учебна година

Вчера, 6/08/24, правителството обяви пакет за подкрепа на ученици на стойност 9,5 милиона евро преди началото на новата учебна година през септември.

Пакетът, наречен „Заедно във всяко начало“, включва пет отделни помощи, за които могат да кандидатстват ученици, като правителството казва, че общо 45 000 деца ще се възползват от помощите.

Първата безвъзмездна помощ е максимум 100 евро за всеки ученик, който започва първата си година в основно училище, средно училище, гимназия или техническо училище, за закупуване на училищни пособия. Правителството казва, че безвъзмездната помощ ще бъде от полза за 26 000 деца с обща стойност 2,6 милиона евро.

Втората е безвъзмездна помощ от 200 евро за закупуване на таблет за всички деца, започващи третата си година в началното училище, комбинирана с безвъзмездна помощ от 400 евро за закупуване на лаптоп за всички деца, започващи втората година в гимназията.

Правителството смята, че около 17 000 деца ще се възползват от безвъзмездната помощ, като общата стойност на правителството е 5 милиона евро.

Третата и четвъртата безвъзмездна помощ вървят ръка за ръка, като семейства с право на детски надбавки, от които поне три деца посещават основно училище, средно училище, гимназия или техническо училище, имат право на безвъзмездна помощ от €150 всяко.

Семейства, в които поне три деца посещават основно училище, средно училище, гимназия или техническо училище, които нямат право на никоя от първите три стипендии, също имат право на помощ от €150 за всяко.

Очаква се общо 5900 семейства да се възползват от третата и четвъртата безвъзмездна помощ, като правителството изчислява, че ще струва 900 000 евро.

Петата и последна безвъзмездна помощ е отстъпка от автобусните билети за тези, които посещават гимназии и технически гимназии, което ще намали годишната сума, плащана от тези ученици от €200 на €30, а месечната такса  от €10 става на €5.

Общо 20 000 деца ще се възползват от мярката, която ще струва общо 1 милион евро.

Учениците от началното училище не плащат за транспорт от и до училище.

Източник CNA