На Добър час, скъпи ученици и учители!

9 септември бе първият учебен ден в основните училища в Кипър. Повече от 50 хиляди деца сядат на чиновете си.

Тази година 51 590 ученици прекрачват прага на училищата. 9074 деца са първокласници. В страната ще има 329 основни учебни заведения. Педагогическият колектив се състои от 5044 учители.

Броят на детските градини през тази учебна година е 274, като в тях работят 1033 учители. 13 117 деца ще посещават детски градини.

В системата на специалното образование работят девет учебни заведения и 145 специални учебни заведения. В тях работят 1281 учители.

Редица новости очакват ученици и учители през следващата учебна година. По-специално ще бъдат модернизирани някои образователни програми в началните училища. Основната цел на реформите е подобряване на качеството на знанията на учениците и нивото на образование в страната.

На 6 септември над 48 000 ученици пристъпиха прага на всички гимназии, средни училища и техникуми. През новата учебна година в гимназии ще учат 24 989 ученици, в лицеи – 17 661, в техникуми – 5 517.

И 10-те български училища на острова са готови за новата учебна година. Записванията на ученици продължават. В българските училища се изучават български език и литература, български език като чужд, история и цивилизации (в частта история на България), география и икономика ( в частта география на България), организират се различни извънкласни форми, свързани с фолклора и традициите ни, като народни танци, различни работилници, читални, уроци по родолюбие и др. подобни.

В повечето от българските училища има и предучилищни подготвителни групи, които са особено важни за най-малките, които в по-голямата си част са родени в Кипър и растат в чужда езикова среда.

Повече информация за записване в българските училища в Кипър, ТУК.

На Добър час!