Частични антиковид мерки в Кипър

Кабинетът на министрите на заседанието си на 11 януари одобри четири нови мерки, предложени от Министерството на здравеопазването за борба с COVID-19. Те са предназначени да ограничат разпространението на заразата, чието огнище отново се наблюдава в Китай. Новите мерки влизат в сила от 05:00 часа на 15 януари.

Наредбата е разработена на среща на министъра на здравеопазването с членове на научно-консултативния експертен комитет.

Новите правила включват следните изисквания:

– представяне на отрицателен резултат от PCR тест не по-стар от 48 часа за всички пътници, пътуващи от Китай за Кипър;

– препоръката за носене на маски и стриктно спазване на всички превантивни мерки на полетите, пристигащи на острова и във всички закрити помещения;

— провеждане на селективни тестове на летищата в страната;

– анализ на състава на отпадъчните води на летищата в Кипър и на пристигащите самолети.

Министерството на здравеопазването в тези решения следва подобни мерки, предприети от САЩ, Австралия и Обединеното кралство.

Според министъра на здравеопазването Хаджипантела няма причина за паника. Ако има нужда от допълнителни мерки, ще бъдат взети такива.

От името на научния консултативен комитет д-р Михалис Вониатис заяви, че новите мерки „не целят пълното изолиране на Кипър от новия щам, тъй като това е невъзможно от човешка гледна точка. Те имат за цел да засилят епидемиологичното наблюдение, така че нов щам да може да бъде открит навреме“, каза Вониатис. В същото време експертът добави, че не само Китай представлява потенциален риск. Съединените американски щати създават значително напрежение по този въпрос. Сега там се разпространява подвариант на щама Omicron XBB1.5. В Съединените щати този подвариант представлява 27,6% от инфекциите с COVID-19 през първата седмица на януари.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*