Финансовите министри на ЕС искат по-късно пенсиониране

 

Европа застарява, социалните разходи поставят на изпитание осигурителните системи

Държавите от Европейския съюз трябва да повишават възрастта за пенсиониране заради влошаването на демографските характеристики на Европа – увеличаване на пенсионерите и намаляване на населението в трудоспособна възраст. Това пише във вторник (12 май) в заключения от заседанието си ЕКОФИН – Съвета по икономически и финансови дела. В него участват министрите на финансите на ЕС. Европейската комисия се очаква да направи конкретни препоръки към социално-икономическите и бюджетните политики на отделните страни.

sintakseisСвързаните с възрастта разходи в ЕС се очаква да се увеличат с 1,4 процентни пункта до 27 на сто от БВП от 2013 до 2060 година, казва в заключенията си Съветът. Средният годишен икономически растеж на съюза за същия период ще бъде 1,4 на сто със значителни разлики между отделните страни. Публичните разходи за здравеопазване и дългосрочни грижи за периода се очаква да скочат с 2 процентни пункта и да достигнат 10,6 на сто от БВП.

„Съветът подчертава специално, че държавите членки трябва да предприемат по-нататъшни стъпки, макар и в различна степен, да увеличат ефективната пенсионна възраст, включително като избягват ранното излизане от пазара на труда и чрез свързване на пенсионната възраст или пенсионните придобивки с продължителността на живота“, казват в заключенията си министрите.

Сравнително по-кратката продължителност на живота у нас е един от основните аргументи на българските правителства против увеличаването на пенсионната възраст въпреки повтарящите се европейски препоръки за това.

baba s kartechnica

1 Kоментар

  1. Какъв егоизъм! Искат да умрат по бързо старците.Та това е геноцид! Нека не забравяме,че всички остаряваме и все още няма лекарство за подмладяване.А нека не забравяме,че младите няма да стигнат и до средна възраст,от преумора и експлоатиране от алчни работодатели,камо ли да стигнат до пенсиониране.Време е да се пречисти земята.Крайно време е.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.