Лимасол – 60 години столица на виното

Фестивалът на виното в Лимасол стана на 60 години

Фестивалът на виното се завръща в Лимасол от 9 до 16 октомври. Юбилеят ще бъде отбелязан в общинския парк и тази година ще бъде в по-ограничен формат.

Вдъхновен е от древните тържества в чест на бога на виното Дионис и почита дългата традиция в производството на вино в Кипър. От 1961-ва година до днес, в градския парк на Лимасол най-големите винарни ETKO, КЕО, LOEL и SODAP представят своята продукция, получила признание в много страни по света.

Празникът на виното се радва на голямо внимание не само от местните, но и от хилядите туристи, които са по това време на острова. Смело може да го наречем „Послание в бутилка”, съчетаващо кипърското гостоприемство, традиции, обичаи и култура от векове.

Програмата включва концерти, театрални и танцови представления от кипърски и гръцки групи на сцената на Общинския театър, фотоизложба за историята на кипърското винопроизводство и много други.

Тази година във фестивала ще участват четири винарни: Етко, Кео, Лоел и Содап, както и Асоциацията на кипърските винопроизводители, винопроизводители от местните села и Кипърската винена академия. Четири ресторанта ще предлагат храна за гостите и участниците във фестивала. Винарните ще продават продуктите си на специални цени. Има специална развлекателна програма за деца.

И тази година две фестивални събития ще се проведат в села, известни с виното си – 10 октомври в Арсос и 17 октомври в Дорос. Там ще бъде възможно не само да се опитат напитки, но и да се опитат традиционните кипърски сладки палузи и суджуко.

Откриването на фестивала е на 9 октомври от 20:00 часа. Почетен гост – Наташа Пилидис, министър на енергетиката, търговията и промишлеността.

Всички представления ще започнат в 19:30.

Цената на билета е 5 евро, 3 евро – за деца и юноши от 6 до 18 години. С входния билет можете да получите отстъпка при закупуване на бутилирано вино.

Входът на фестивала е само с SafePass и маска на лицето за всички, с изключение на деца под 12 години.

**

Повече от четири хиляди години в Кипър се произвежда вино и това се потвърждава от различни исторически документи. В древната митология се смята, че Кипър е родното място на богинята на любовта Афродита и земята на Дионисий, бог на виното.

Освен с отличните си вина, красиви плажове и нощен живот, в района на Лимасол има много исторически и археологически паметници. В отлично състояние са двете средновековни крепости с традиции във винарството. Едната се намира в старата част на града в близост до старото пристанище, а другата в село Колоси, на около десет мили от града на запад. Замъкът Колоси, който вероятно е бил построен в началото на 13-ти век, е продаден от Ги дьо Лузинян на рицарите тамплиери и тези от Ордена на Свети Йоан, които започват да правят прочутото вино Командария, произвеждано и днес, а майсторите пазят рецептата му в дълбока тайна. Тамплиерите създават и големи захарни плантации, които в днешно време не съществуват.

В историята се посочва, че Лимасол е първият индустриален град на острова, обхващащ производството на вино, спиртни и безалкохолни напитки, консервирани плодове и зеленчуци, цимент, тухли и керемиди…

В днешно време в града и района са концентрирани стотици малки и големи фирми, занимаващи се с корабоплаване и превоз на товари, голямо международно пристанище, яхтено пристанище с капацитет над 1000 лодки, солиден руски бизнес, производство на метал, пластмаси и стоки за бита, с отлично работеща туристическа индустрия. Ненапразно е наричан „Перлата на Кипър”, считан за най-модерния град на острова.

Но най-важния фактор са хората, с тяхната доброта, гостоприемство и отворени сърца.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*