КОТ предприема действия срещу наемането на жилища от туристи

Свидетели сме на масово принудително освобождаване на апартаменти и жилища в централната част на Ларнака, Лимасол и Пафос. А който упорства да се изнесе, му вдигат наема на 900-1000 евро. Ще се пребори ли държавата с този феномен, който бърка и в нейния, и в джоба на хотелиерите?

С увеличаването броя на авиокомпаниите извършващи полети от и до Кипър, Кипърската организация по туризъм планира да въведе редица мерки за ограничаване на проблемите, свързани с предлаганите онлайн услуги, като започне от среща с различни заинтересовани страни следващия вторник.

В срещата ще участват главният технически директор, министерството на финансите, хотелиерската асоциация и туристическите агенти, по време на които ще бъдат разгледани практиките на други страни, за да се определи какво може да бъде приложено и в Кипър.

Ръководителят на хотелския сектор на КОТ – Мариос Чанакас заяви, че броят на домовете и апартаментите наети онлайн нараства непрекъснато, като основният проблем за държавата е, че те не получават никакви данъци от тях.

„Някои страни са въвели практики като например платформа, при която дължимите такси и данъци се плащат директно на правителството, като по този начин се осигурява данъчно облагане“, каза служителят на КОТ.

„Други са определили лимит от 100 или 200 дни годишно да се дава под наем имота, в други държави само физически лица, а не фирми, имат право да наемат жилище. Също така има и ограничение, че човек можа да даде само един или два имота под наем“.

Друг проблем е, че никой не проверява дали наетите имоти са безопасни за живеене. Понастоящем всички имоти, използвани за настаняване на туристите, трябва да бъдат обявени за такива и трябва предварително да получат лиценз, като отговарят на строги критерии. Това покрива всички категории, включително традиционни къщи, апартаменти, вили и хотели. Въпреки това, повечето собственици, които отдават под наем частни имоти в Кипър, не се придържат към това, казват от асоциацията на хотелиерите.

„Нелицензираните имоти в Кипър могат да се използват само за домашна употреба, а не за туристическа. Не е позволено да се наемат отделни имоти за търговски цели за по-малко от 30 дни“, каза шефът на кипърската хотелска асоциация Захариас Йоанидис.  „Това не е лоялна конкуренция“.

„Разликата между жилищното и туристическото ползване обаче не е ясна и документацията за разпореждането с жилището за туристическо ползване е доста трудна, така че контролът и надзорът на това настаняване са особено трудни или невъзможни“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*