Кипър се готви да построи първия крематориум

Изминаха пет години от легализирането на кремацията в Кипър. Това беше предшествано от дълъг дебат между правителството и неговите поддръжници с Кипърската православна църква. Въпреки видимия успех на властите, в страната все още няма частен или държавен крематориум. Междувременно гробищата по целия остров постепенно се изчерпват.

Ситуацията може да се промени до 2023 г., при условие че никакви външни фактори не доведат до забавяне. Частната кипърска компания, която засега предпочита да остане анонимна, обяви, че планира да създаде и експлоатира първия крематориум на острова, който да отговори на нуждите на хиляди кипърци, предимно чужденци. Представител на компанията заяви, че е подадено заявление за разрешение за строеж. Според него крематориумът е необходим, за да осигури на хората поне избор между кремация и погребение. В наши дни, ако близките на починалия изберат да кремират тялото, те са принудени да го направят в чужбина, което е свързано с колосални разходи. Освен това за много кипърци кремацията все още е неприемлива,

Общата сума за изграждането на крематориума е около 2,5 милиона евро.

В съответствие със законодателството, прието през 2016 г., лицата, които желаят да бъдат кремирани в Кипър, трябва да потвърдят намеренията си писмено, докато са живи. За да е валидно това потвърждение, лицето трябва изрично да посочи, че това е негово изключително право.

Съответният закон урежда и процедурата за кремация и допълнителни въпроси, свързани с лицензирането на крематориуми, погребални домове и предаването на пепелта на близки.

Въпреки съществуващата правна рамка, остават пречки пред процеса на създаване на крематориума. Те включват текущи ограничения за градско планиране, високи разходи по проекта и потенциално влошаване на качеството на въздуха в близост до съоръжението. Но според компанията всички тези трудности могат да бъдат преодолени.

Въпреки че търсенето на кремация от чуждестранни жители е голямо, някои кипърци също проявяват интерес към тази процедура като алтернатива на погребението. „Семейството ми е против кремацията, тъй като казват, че гръцкото православие не го позволява, но кремацията има смисъл за мен, тъй като гробищата в Кипър са пренаселени и в повечето случаи кремацията може да бъде по-устойчив вариант. Разходите за семейството на починалия също биха били по-ниски.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*