Кипър: Програми за насърчаване на предприемачеството

 

Европейски пари за развитието на малкия бизнес в Кипър 

Нови схеми за подпомагане на предприемачеството на стойност € 11 милиона са били обявени след среща на представители на Търговската палата и комитета на промишлеността.

Програмите са адресирани към младежи на възраст между 20 и 40 и за жените между 18 и 55, които са или безработни или заети, но не са собственик на бизнес или са били партньори някъде най-малко шест месеца преди подаване на заявлението им.

Христос Фокаидис, служител на Министерството на търговията заяви, че програмите се отнасят за всички дейности, с изключение производството, преработката и маркетинга на земеделски и животновъдни продукти, сектора на рибарството и търговията на едро и дребно, които вече са обхванати от други проекти.

“За финансиране на тези схеми € 15.3 милиона са на разположение за следващите седем години, с възможност за по-нататъшни увеличения; за да се даде като начало € 8 милиона за младежкото предприемачество и € 3 милиона за жените”, каза Fokaides.

Той каза, че целта е тези средства да де дадат в рамките на две години, като крайния срок за кандидатстване е 11 май.

За повече информация посетете http://www.mcit.gov.cy

Ръководител на Представителството на Европейската комисия в Кипър, Йоргос Макрополиотис заяви, че за периода 2014-2020 са предвидени € 950 милиона за проекти за развитие и че кипърците могат да се възползват от тези средства чрез конкурсни програми на ЕС.

Той допълни, че провеждането на информационна кампания за това как гражданите биха могли да кандидатстват за тези средства, вече е започнала.

Андреас Михаелидес от ДИСИ каза, че има много средства в размер на милиони, които не са били усвоени и че на 29-ти април в Никозия ще се проведе информационен ден за тези програми.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*