Кипър: Недостигът на персонал в хотелите е преодолян благодарение на чужденци

През първите три месеца на тази година в кипърските хотели са били наети 4146 души повече, отколкото през същия период на миналата година. Това стана възможно благодарение на опростяването на процеса на наемане на чуждестранни работници.

Въпросът с чуждестранната работна ръка е решен, без да има отрицателно въздействие върху заетостта на местните жители, каза министърът на труда Янис Панайоту. По думите му времето за обработка на заявления за привличане на чуждестранни работници е намалено на два месеца. През първите шест месеца на 2024 г. са подадени около 10 000 заявления за привличане на работници мигранти. От тях са одобрени 4146 молби.

Преди това министърът заяви, че браншът е напълно окомплектован в началото на сезона. Министерството на труда прогнозира, че това лято в хотелиерството на страната ще бъдат наети 4000-6000 граждани на трети страни.

„Местните човешки ресурси не са достатъчни, за да покрият общата нужда от допълнителна работна ръка. Това води до необходимостта от привличане на работници от чужбина“, каза Панайоту.