Кипър: До края на юни, още няколко горещи вълни

Още няколко горещи вълни ще ударят Кипър и целия регион на Източното Средиземноморие до края на юни. Времето ще бъде значително по-горещо от очакваното за сезона.

Климатичната прогноза на Climate Watch е изготвена от Германската метеорологична служба. Според тях,  останалата част от юни в района на Източното Средиземноморие ще бъде значително по-горещо от обичайното.

До събота, 15 юни, температурите на въздуха в района ще достигнат 44-45 градуса. Тогава се очаква лек спад на термометъра, като температурите все пак ще останат над средните за сезона. За вътрешността на Кипър средната температура в края на месеца е 34 градуса.

Периодите на много високи температури настъпват между 11:00 и 17:00 часа. Затова хората се призовават да следят прогнозите за времето и предупрежденията.

Температурите в Източното Средиземноморие и на Балканите ще бъдат доста над нормалните до края на юни, според директива на Консултативната група за мониторинг на климата към Световната метеорологична организация.

Екстремните горещини създават висок риск от горски пожари.

Държави, които очакват екстремни горещини през юни: Йордания, Израел, Ливан, Сирия, Турция, Кипър, Гърция, Албания, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, България и Румъния.