Внимание: Камери на светофарите

До края на месеца се очаква монтирането на нова система за наблюдение на светофарите

Първият и вторият етап от инсталирането на нова система за наблюдение на светофарите се очаква да приключат до края на май, съобщиха от транспортното министерство във вторник.

Според съобщение на електромеханичните служби на министерството на първия етап ще бъдат поставени 20 мобилни и 24 стационарни камери на седем места.

„Фиксираните камери са инсталирани на пет кръстовища в Никозия и две в Лимасол, докато със завършването на втората фаза общият брой на фиксираните и мобилните камери ще достигне общо 20 мобилни и 90 фиксирани камери на 30 места“.

В съобщението се пояснява, че камерите автоматично ще засичат и записват нарушения на червения светофар и нарушения на стоп линията и скоростта.

Чрез направените снимки, системата може да засече и нарушения като непоставяне на каска или предпазен колан и използване на мобилен телефон.

От министерството подчертаха, че няма стимули изпълнителят на системата да увеличава броя на регистрираните нарушения, тъй като заплащането им няма да се основава на това, а на отработени часове.

В същото време местата и часовете за поставяне на мобилните камери се определят от полицията с изготвяне на месечен график, който трябва да се спазва стриктно от изпълнителя на проекта.

Според инструкциите камерите трябва да бъдат разположени така, че да е възможно да се виждат добре от шофьорите, за да се намали скоростта и съответно да се намалят инцидентите на пътя.

Това е и причината преди пункта да се поставят предупредителни знаци, а превозните средства да имат съответна маркировка, която да се разпознава от шофьорите.

В съобщението се казва, че полицията ще съобщи кога ще започнат да работят стационарните камери.

Местата, където ще са монтирани камери, са избрани след проучване, което ги счита за опасни или слепи зони, предразполагащи към сериозни произшествия.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*