Великден, празник на празниците

Идва Великден! Празникът на празниците за всички православни християни, който прославя прехода към вечността. Денят на празника е определен на Първия вселенски събор през 325 г.

Тази година православните християни празнуват Великден на 1 май. И всеки християнин, във всяка точка на земното кълбо започва подготовка за най-красивия пролетен празник.

А подготовката – то се знае – основно почистване на дома, празнична украса, пазаруване, подаръци за децата, разменят се рецепти, прави се празничното меню и т.н. Истинската магия е точно в тази предварителна подготовка. Всяка домакиня се вълнува – ще станат ли козунаците, ще бъде ли крехко агнешкото, яйцата ще грейнат ли в най-ярките багри или в последния момент ще се тича за готови боядисани от супермаркета… и още много.

kozunak2В Българският магазин „Заря” в Ларнака вече има топли козунаци собствено производство. Собственичката Светла Борисова сподели, че ще имат автентичен български вкус, аромат и плънка. Ще имате възможност да изберете със стафиди и ром, с локум на цена 3.00 евро, а класическият козунак за 2.80 евро, всички по 0.5 кг. Ще има и домашни курабийки на килограм, тези, които помним от нашите баби и майки. С настъргана лимонова кора и ванилия, дъхави и хрупкави, радост за малки и големи…

В Никозия топли козунаци ще има и във фурната на Ирена Луизу, която заедно със съпруга си прави чудеса. Не мога да ви обясня къде точно се намира, някъде около кръговото OXI, но можете да й позвъните на 99 356 978 и тя ще ви обясни. Каза, че приема заявки.

козуначени възлиВ Лимасол също има българска фурна. Предприемчивата Ели е купила разорената фурна на Мастершеф и с типичната българска упоритост и майсторлък я превърнала в добре работеща пекарна и магазин.

В магазините на Bulcheese във всички градове вече се продава боя за яйца и български козунаци. От фирмата обещават, че за Великден ще имат специални оферти за празничната ви трапеза.

И така мили домакини, смело, със списъка в ръка започнете по-раничко, че Великден вече чука на вратите ни. За да донесе радост, настроение, християнско опрощение и да събере роднини, деца и приятели на масата.

Весели празници на всички българи в Кипър!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*