Акция за почистване на Кипър

От 28 октомври до 3 ноември

 

От 28 октомври до 3 ноември Кипър отново ще бъде домакин на кампанията Let’s Do It! Кипър. Почистването ще бъде организирано от доброволци.

Международното движение Let’s Do It! обхваща 211 държави и повече от 91 милиона доброволци. То работи в Кипър от 2012 г. и през това време е привлякъл повече от 250 хиляди доброволни участници, които са спасили острова от стотици тонове боклук по плажовете, сред природата и в градовете. Неправителствената организация провежда две големи кампании годишно: едноседмичната Let’s Do It! Кипър и всекидневната Let’s Do It! Никозия.

Акцията беше подкрепена от комисаря по опазване на околната среда Антония Теодосиу. Тя каза, че преходът на Кипър от линейна към кръгова икономика остава „ключов инструмент за постигане на икономически растеж“ и „съответствие с изискванията за екологична и социална справедливост“. „Само интегрираният подход ще помогне за постигане на резултати. Разпръснатите действия в случая са неефективни“, подчерта тя.

Говорейки за кампанията за почистване през 2024 г., комисарят прикани жителите на страната да участват в кампанията и да помогнат Кипър да стане по-чист. „Всеки от нас може да допринесе за добруването на страната, в която живеем. В крайна сметка това е нашето собствено благополучие“, подчерта еврокомисарят.