Pokemon Go – играта, която превзема света

Как се играе и защо стана толкова популярна?

Новата мобилна игра Pokemon Go, която дебютира в началото на юли, подлуди хората по цял свят. Играта беше пусната първоначално в САЩ, Австралия и Нова Зеландия и бързо стана хит в много страни. От една седмица е вече и в Кипър.

Играта е базирана на анимационната поредица  „Покемон“ (Pokemon), контролирана от японската компания Nintendo. Стартирала първоначално като видео игра, след пускането на анимацията, Pokemon се превръща в мания по целия свят. В България Покемоните станаха популярни през 2001, когато започна излъчването на първите серии от анимацията. Сега, манията около Покемоните отново оживява.

Как се играе Pokemon Go и защо стана толкова популярна? 

Pokemon Go иска от вас да ловите виртуални Покемони в реална среда. Играта пренася играчите във виртуално пространство, което пресъздава реалната среда. Работи с GPS и показва точно улиците на града, в които се намират играчите. След като стартира, на екраните се появяват Покемоните – малки виртуални същества със специални сили и атаки. И започва ловът. Колкото повече хора играят на едно и също място и едновременно, толкова повече покемони могат да уловят. За целта хората грабват телефоните и започват да обикалят улиците в търсене на повече Покемони.

Полезна или опасна? 

Манията по мобилната игра се отдава предимно на добавената реалност. Тя извежда хората навън, стимулира физическото движение и социалните контакти. Нещо, което липсва при интерактивните игри. Потребителите коментират, че тя действа особено добре на хора в депресия и с проблеми с общуването.

От друга страна обаче, играта се набеждава за изключително опасна, що се касае до сигурността на играчите. Вперили поглед в малкия екран и обикаляйки улиците, те стават неадекватни към заобикалящата среда и се излагат на сериозен риск от пътни инциденти и други подобни рискове. Вече има случаи на хора, паднали от скали, преминали незабелязано заграждения в зоопарк, мъж напуснал работа, за да лови Покемони. Американец пък бил ограбен от трима нападатели, докато ловял Покемони.

Властите в някои страни вече предложиха играта да се забрани. С такова предложение излезе наскоро председателят на турския Синдикат на имамите Диянет-Сен Мехмет Байрактар. Според синдиката играта подкопава уважението към светите места за мюсюлманите, тъй като играчите се опитват да хващат Покемони на най-различни обществени места, включително в джамии. Турското министерство на здравеопазването пък е издало предупреждение игра да не се играе между 11 и 16 ч. заради силното слънце.

Заради големия интерес в много страни се появиха фалшиви реплики на играта, които съдържат зловреден софтуер.

Ако сте все още нов в Pokemon света, от изданието TechCrunch са подготвили няколко съвета как да станете добър в играта. Вижте видеото:

Бъдещето е в добавената реалност?

Въпреки скорошния си дебют, играта вече е най-голямата в историята на САЩ по брой активни потребители дневно. Над 21 милиона души ежедневно играят Pokemon Go по данни на Survey Monkey. За период от три дни след старта си, играта успя да надмине потребителите на Twitter. При тази скорост на разпространение от Survey Monkey предполагат, че скоро потребителите на играта могат да надминат потребителите на Google Maps. Според изследване на SensorTower, нивата ангажиране на потребителите на Pokemon Go вече са по-големи от нивата на ангажираност, които постига Facebook. Силното представяне на играта помогна на Nintendo да добави 7.5 милиарда долара към пазарната си оценка, само няколко дни след старта си. Акциите на компанията поскъпнаха с 24,5%, като не са достигали толкова високо ниво от 1983.

Огромният успех на играта е доказателство, че бъдещето принадлежи на добавената реалност и много технологични компании като Google, Apple, Samsung и др. насочват усилията си в тази посока.

 

 

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.