“Estia”, схемата за подпомагане на длъжници

Финансовият министър Харис Георгиадас ще представи следващия понеделник заключителната версия на схемата “Estia”, насочена към уязвимите собственици на жилища, които са в просрочие с ипотечните си плащания.

Депутатите поискаха министърът на финансите да представи плана възможно най-бързо, тъй като те трябва да знаят подробностите, преди да внесат две собствени законодателни предложения, които предлагат данъчни облекчения на кредитополучатели, които са съгласни с плащанията си.

В понеделник в парламента служител на министерството на финансите заяви, че правителството се противопоставя на двете законодателни предложения, тъй като тяхното данъчно въздействие няма да бъде незначително. Първоначалните оценки са, че предложените данъчни стимули ще отнемат 35 млн.евро от държавната хазна.

Финансовият омбудсман Павлос Йоанну приветства предстоящото представяне на “Estia”, тъй като до момента са известни само общите параметри на плана.

Беше наложително, добави той, да се обсъдят критериите за доходите на схемата, които са проблематични.

“Estia” е противоречив правителствен план, който помага на кредитополучателите да изплатят част от своите банкови заеми.

Това е ефективно подстригване на кредитите на кредитополучатели с 50%. Онези, които влизат в схемата, ще трябва да изплатят само 50% от своя заем, като данъкоплатецът ще покрие около една трета от нея, а банката ще загуби 20%.

Схемата дава възможност на домакинствата и малките и средни предприятия, които имат необслужвани заеми с основно жилище на стойност до 350 000 евро като обезпечение, годишен доход до 50 000 евро и нетни активи на стойност до 125 на сто от стойността от своя дом, да се възползват, като една трета от тяхното месечно погасяване на кредита е субсидирано от данъкоплатеца.

Схемата има за цел да намали високия процент от лоши кредити.

Финансовият омбудсман обаче смята, че философията на проекта е изкривена.

“Как е възможно някой да разполага с активи на стойност 500 000 евро, да получи финансова помощ от държавата, докато пенсионер, напълно съвместим със задълженията си и с годишен доход от 25 000 до 30 000 евро, не отговаря на изискванията?” попита той.

“Това е напълно нелогично и трябва да бъде коригирано.”

Йоанну припомни, че Международният валутен фонд изрази резерви по отношение на схемата.

Редица финансови анализатори също така критикуват “Estia”, като попитаха защо данъкоплатците като цяло трябва да финансират споразумение за частни дългове между кредитополучателя и банката.

 

 

 

 

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.