Има ли риск Кипър да бъде случайно ударен от близкоизточна ракета

Вероятността е много малка, казват експертите

Вероятността Кипър да бъде случайно ударен от изстрелване на ракети от Близкия изток е малка, въпреки че не може да бъде напълно изключена, каза военен експерт пред Cyprus News Agency в сряда.

Изявлението последва обществена тревога, след като проблясъци и експлозии бяха видими от крайбрежните градове на острова, което накара гражданите и медиите да потърсят официални обяснения.

Пенсионираният полковник Андис Лоизос, говорейки пред CNA, увери, че Кипър в момента е извън обхвата на военните амбиции на Иран. Той също така подчерта, че Съединените щати, след като наскоро засилиха връзките си с Република Кипър и използваха нейната инфраструктура за целите на „снабдяване и подкрепа“, няма да допуснат подобен инцидент.

Лоизос добави, че самият Иран не може да си позволи да нанася удари по цели, различни от Израел.

Той обаче предупреди, че потенциалното участие на Турция в конфликта, особено на ливанския фронт, може да бъде опасно., особено след изявления на турския президент Ердоган, който изрази подкрепа за Ливан в случай на израелска сухопътна операция.

Според Лоизос подобна подкрепа може да включва предоставяне на оръжие, амуниции и военни съветници, тъй като Турция може да се опита да използва ситуацията, за да утвърди влиянието си в региона.

Той добави, че незаконните военни инфраструктури на север потенциално могат да бъдат използвани за целта.

По отношение на британските бази в Кипър, Лоизос подчерта ролята на Обединеното кралство в обмена на разузнавателна информация с Израел и други съюзници като Йордания, която наскоро прихвана ирански ракети, насочени срещу Израел.

Говорейки за риска от ескалация на конфликта между Иран и Израел, Лоизос изрази мнението си, че такъв сценарий остава малко вероятен, като се има предвид силната подкрепа, която Израел получава от своите съюзници, особено от Съединените щати.

Той посочи, че Иран е изправен пред значителни предизвикателства – географски, оперативни, технологични и икономически – които биха попречили на способността му да влезе в пряк конфликт с Израел. В резултат на това Иран е ограничен до прокси удари или символични действия, като изстрелването на ракета във вторник вечерта.

Десетки страни изтеглят своите служители от посолствата и граждани, които пребивават в Ливан по различни причини. Има съставени планове за евакуация по въздух и вода.

България евакуира 160 сънародници от всичко 400-те пребиваващи в Ливан с полет на България Ер.

Израелското армейско радио съобщи, че близо 200 ракети са били изстреляни от Иран във вторник вечерта, докато Иранската революционна гвардия обяви, че ако Израел отвърне отново, техният отговор ще бъде „по-съкрушителен и разрушителен“.

Междувременно ООН съобщи, че 100 000 души са избягали в Сирия, докато ливанските власти във вторник определиха броя на бягащите от 23 септември досега на 240 000, от които около 180 000 сирийци и 60 000 ливанци.