„Скритото очарование на Кипър. Островът, историята, хората“ на Христо Георгиев, посланик на Република България в Кипър в периода 2014-2018 година

На 11 май 2024, денят на Светите братя Кирил и Методий, по покана на СБК Никозия, скъпи гости ни бяха посланикът на Република България в Кипър, г-н Христо Георгиев и съпругата му Ани Георгиева.

На това мило събитие г-н Георгиев представи новата си книга „Скритото очарование на Кипър. Островът, историята, хората“. Едно внушително издание от 460 страници, плод на четиригодишно проучване, срещи, преживявания. Бих казала дори, „Кратка енциклопедия на Кипър“, обхващаща десетки забележителни места на острова, които едва ли всеки от нас е успял да посети през годините. Увлекателно разказва за личните си срещи с различни хора, от обикновените хора до влиятелни личности на острова. Разбира се, има и кратък раздел и за българската общност в Кипър.

Интересна презентация, с убеждението, че „Кипър започва от планината Тродос“.

Карта на описаните в книгата забележителности

 

 

Събитието бе открито от Калин Павлов, председател на СБК Никозия, който благодари на посланик Георгиев за приетата покана и гостуване.

Н.Пр. Недялчо Данчев, настоящ посланик в Кипър също поздрави колегата си и благодари за оставеното му добро наследство в лицето на български училища, прекрасна българска общност и изграденото през годините.

Бранислава Бобанац, журналист на БНР направи кратко интервю с г-н Георгиев, провокираща го да разкаже за неговите преживявания на острова и създаването на тази книга.

Сред гостите бяха г-н Вакис Луизос, почетен консул на РБългария в Кипър, кипърски приятели на г-н Георгиев и десетки българи.

Едно изключително и задушевно събитие. Всеки искаше да има книгата и получи автограф с посвещение от автора.

Благодарим на г-н Георгиев и неговата съпруга за това гостуване, за възможността да имаме тази книга в библиотеките си, от която бихме могли да научим немалко за историята на различни очарователни кътчета на острова и да се опитаме да ги посетим.

Благодарим и на СБК Никозия за милото събитие и отличната му организация.

Ева Иванова

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*