Обединеното кралство изпраща войски в Кипър, очаквайки масова евакуация на Ливан

Великобритания премества войски в Кипър, за да помогне на своите граждани да напуснат Ливан. Премиерът Кийр Стармър предупреди, че ескалацията в боевете между Израел и Хизбула тласка региона към ръба.

Правителството каза в изявление късно във вторник, че 700 войници ще пътуват до Кипър, засилвайки присъствието си в района, където вече има два кораба на Кралския флот, самолети и транспортни хеликоптери.

„Събитията през последните часове и дни показаха колко нестабилна е тази ситуация, поради което нашето послание е ясно, британските граждани трябва да напуснат сега“, каза министърът на отбраната Джон Хийли.

Ожесточените битки тази седмица между Израел и подкрепяната от Иран ливанска Хизбула увеличиха опасенията, че почти едногодишен конфликт ще избухне и ще дестабилизира Близкия изток, където вече бушува война между Хамас и Израел в Газа.

Стармър каза, че е много загрижен, че регионът излиза извън контрол.

„Всички страни трябва да се отдръпнат от ръба“, каза той в интервю за радио LBC. „Очевидно отивам в Ню Йорк на Общото събрание на ООН, за да говоря с колеги и съюзници, но моето послание ще бъде за прекратяване на огъня. Отдръпнете се от ръба. Деескалирайте ситуацията.”

Офанзивата на Израел от понеделник сутринта уби 569 души, включително 50 деца, и рани 1835 в Ливан, каза министърът на здравеопазването Фирас Абиад.

Хиляди разселени хора, избягали от Южен Ливан, се приютиха в училища и други сгради.

Израел заяви, че измества фокуса си от Газа към северната граница, където Хизбула изстрелва ракети срещу Израел в подкрепа на Хамас, която също е подкрепяна от Иран.

Източник: CNA