Кипър отбелязва спад от над 50 % на пристигащите мигранти

Броят на мигрантите, пристигащи в Кипър с нетрадиционни средства, е намалял драматично с повече от половината.

Досега са регистрирани малко над 5000 пристигания, в сравнение с близо 11 000 миналата година.

Повечето от тези мигранти са от Сирия и властите съобщават за значително намаляване на пристигащите с лодки от Ливан, което беше сериозен проблем по-рано през годината.

Продължаващата нестабилност в Ливан може да доведе до различни промени във всеки момент, ако Израел засили действията си срещу Хизбула, предупредиха властите.

Рязкото намаляване на пристигащите, съчетано с нарастващия брой депортации и доброволни завръщания, направи ситуацията на острова по-управляема по отношение на онези, които остават да бъдат подпомагани от републиката.

Решението за спиране на разглеждането на сирийските молби за убежище за шест месеца също допринесе за постигането на контрол над ситуацията.

Проверките за нелегално наемане на работа са засилени чрез директиви от министерството на труда, съгласувано с министерствата на правосъдието и вътрешните работи. Бизнесът се инспектира ежедневно и работодателите, за които се установи, че нарушават закона, биват изправени пред правосъдието, докато лицата, работещи под нелегален статут, се депортират.