„Всички букви знаем“ с Елена Мури в българското училище в Дали

На 12 май 2024г. в българското училище „Васил Левски“ в Дали, скъпи гости бяха Елена Мури, поетеса, художник и психолог, Деси Стефанова, солист в операта на Стара Загора и Димитър Лечев, председател на дружество „Възраждане“, бенефициент на училището.

Деца и техните родители се събраха в една от учебните стаи на училището и малките първолаци ни увериха в стихотворна форма, че вече знаят всички буквички от българската азбука. Трогателно и мило, малките герои на деня рецитираха най-красивите български стихчета за деца.

Цветана Папаставру, директор на училището поздрави гости и родители и благодари за тяхната отзивчивост и безусловна подкрепа.

Поетесата Елена Мури, която гостува за четвърти път на острова, представи своите книги и разказа за кратката им история. Последва „Арт терапия“, в която задачката беше всяко дете да нарисува къща, двор, ограда, пътека, дърво и по желание родител. Интересен похват, който заинтригува родителите.

И докато малките художници рисуваха, оперната прима Деси Стефанова с огромна радост изпълни два фрагмента от популярни опери. Истинска творческа атмосфера, която усмихна малки и големи.

След приключване на рисунките, всеки родител направи кратка среща с психоложката Елена Мури и анализираха създаденото от децата им. Оказа се, според разположението на зададените фрагменти, избрания цвят, размер на фигурите, може да се научи много за детската психика…, нещо непознато за всички ни.

В края на събитието Елена Мури подари десетки книги и свои албуми на деца и родители. Всъщност тя е може би единствения творец когото познавам, който не продава, а подарява своите книги и картини.

Благодарим Ви, скъпа Елена!

Благодарим ви, мили деца, учители и родители! С вас, Родината ни ще пребъде!

Ева Иванова

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*