Двама полицаи са отстранени на фона на разследване за закъсняла реакция на убийството в Пафос

Почивай в МИР, Петя!

Двама полицаи бяха отстранени в събота по време на разследване на времето за реакция на полицията, свързано с убийството на 41-годишна жена в Пафос. Дисциплинарната проверка включва общо седем полицаи след жалби, че полицията не е пристигнала своевременно на място, след като жената Петя Кръстева се сбила с бившия си съпруг, съобщава Cyprus Mail.

Съседите съобщават, че са се обадили на полицията веднага щом избухва сбиването в петък, но те били прехвърлени между отделите, преди да стигнат до правилните служители, които в крайна сметка са реагирали. Съседи заявяват, че полицията е дошла късно и е можела да предотврати смъртта на жената.

Говорителят на полицията Христос Андреу заяви, че доклад от полицай, който разглежда реакцията на полицията, показва, че е необходимо допълнително разследване. Вследствие на това е назначен разследващ полицай, който да проведе дисциплинарна проверка на седем служители на полицията.

Андреу добави, че разследващият служител също ще определи дали са предприети подходящи действия за своевременно издирване и задържане на заподозрения след издадена заповед за арест след жалба от жертвата относно престъпления, свързани със семейно насилие.

Като част от разследването, двама полицаи са отстранени, за да се гарантира гладкото му протичане.

Разследването е разпоредено от министъра на правосъдието Мариос Харциотис.

Междувременно 48-годишен мъж беше задържан за осем дни в събота като заподозрян в убийството на бившата си съпруга в Тремитуса, Пафос, предишния ден. Мъжът беше арестуван в болницата в петък, след като той и бившата му съпруга се сбили. Съобщава се, че жената е била намушкана до смърт и след това бутната от балкона по време на кавгата, докато съседите се опитвали да предупредят полицията.

Заподозреният е откаран в болница с наранявания в корема.

*

40 годишната Петя Кръстева, българка, е обявена за мъртва, след като е откарана в болница. Според полицията, огледът е извършен около 10 часа в събота. Констатациите показват, че Кръстева е починала от вътрешен кръвоизлив, причинен от остър предмет.

Прегледът е извършен от държавния патолог Николас Хараламбус в Общинската болница в Пафос .

По време на гледането на мярката за неотклонение 48-годишният заподозрян твърди, че Кръстева го е посетила в петък сутринта, за да обсъдят проблемите им. Той твърди, че тя е поискала пари, за да оттегли жалба, която е подала срещу него на 11 юни 2024 г. в отдела за семейно насилие в полицейския участък в Пафос.

Той отказва, което води до разгорещен спор, по време на който той твърди, че тя го е нападнала първа. Казва, че е загубил съзнание и не знае какво се е случило след това.

Разследването продължава, като се очаква да бъдат взети над 40 показания от семейството и приятелите както на заподозрения, така и на жертвата. Ще бъдат прегледани и записите от камерите за наблюдение от района и ще бъдат проведени научни изследвания.

В петък полицията получава информация за ранени в жилищен комплекс в Пафос.

Пристигналите на място полицаи заварили Кръстева и 48-годишния мъж. Те са откарани с линейка в многопрофилната болница в Пафос, където е обявена смъртта на Петя Кръстева.

Тя е с наранявания по корема и ръцете, видимо от остър предмет. Заподозреният е с наранявания на корема и остава в болница за лечение.

Каквито и отговорности да се търсят, каквито и наказания да се наложат, всичко е като „след дъжд, качулка“. Темата с домашното насилие в Кипър остава актуална, както и безсилието на властите и службите да се справят с тях…

Две дечица момиче на 14 и момченце на 3 години останаха без майка… От тук нататък, каквото и да се каже, каквото и да се направи, вече е късно. В понеделник децата ще бъдат поставени под грижите на социалните служби, докога, никой не знае.

Вероятността да потърсим помощ от общността ни на острова за погребението на Петя е много голяма, тъй като семейството ѝ е в България. Запалете свещичка за покой на Душата ѝ!

Екипът на БГ Фактор изказва своите съболезнования на децата и семейството на Петя Кръстева.

Почивай в МИР, Петя!