9 май – Ден на победата и Ден на Европа

Отбелязваме 72-годишнината от края на Втората световна война

Днес е 9 май. Денят на Европа или Денят на Победата. В съвсем близкото минало “или”-то беше просто “и”. И европейските страни отбелязваха 9 май както в светлината на победата, така и на обединението на Стария континент. Но сега реалностите са други. Датата е разделена на две – точно както хората са разделени на русофили и русофоби.

Враговете отново се позиционират, пренаписват историята и се готвят за дълго и безкомпромисно противопоставяне. Губещи са всички, а печели единствено оръжейната индустрия, която трупа милиарди от изострянето на международните отношения. Светът е на прага (или вече го премина?) на нова Студена война.

Само факти:

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Тази година се навършват 72 години от края на Втората световна война и 67 години от декларацията на Робер Шуман.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

“Декларацията на Шуман” е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

За днешна Русия празникът е един и при това свещен – Ден на Победата в най-страшната война, която държавата им някога е преживявала. За Деня на победата днес в Москва ще бъдат изстреляни 10 хиляди фойерверки, съобщиха от руското Министерство на отбраната. За поредна година грандиозния парад на Червения площад ще покаже мощта на руската армия, единството на руския народ и почитта им в памет на загиналите през Втората световна война.

Честит празник!

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.